Iohannis: România, interesată de dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină şi Caraibi

Autor: Catalina Mihai Postat la 10 iunie 2015 61 afişări

Pentru România, ca ţară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină şi Caraibi prezintă un interes deosebit, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, pe Aeroportul Henri Coandă, înainte de participarea la summitul UE-CELAC.

"Voi participa astăzi şi mâine la summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane. Este al şaptelea summit al Uniunii Europene cu ţările Americii Latine şi al doilea în format care include şi zona Caraibilor. Mizele acestui summit sunt o relaţie interregională revigorată, o agendă comună actualizată şi stabilirea unor poziţii convergente în problemele globale. Summitul de la Bruxelles este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte America Latină şi Caraibi reprezintă o regiune stabilă din punct de vedere politic, iar pe de altă parte este un contributor net la creşterea economică globală. Summitul va face o evaluare a stadiului actual al parteneriatului UE-America Latină şi Caraibi. Avem în vedere adoptarea unui plan de acţiune pentru perioadă următoare, care să concretizeze acest parteneriat şi să-l facă funcţional şi eficient", a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că la summit vor fi adoptate o Declaraţie politică şi o Declaraţie privind dialogul şi cooperarea sectorială, în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană şi statele CELAC pentru perioada următoare.

"Pe acest fond, voi susţine la Bruxelles cele trei obiective ale summitului: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legăturilor economice şi cooperare extinsă", a spus Iohannis.

"Pentru România, ca ţară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină şi Caraibi prezintă un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunităţi pentru o colaborare mai strânsă cu statele latino-americane, inclusiv, sigur, în domeniul economic", a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că summitul "va reprezenta un moment de referinţă pentru parteneriatul Uniunii Europene cu statele din America Latină şi Caraibi".

La Summitul UE-CELAC, care se desfăşoară miercuri şi joi, la Bruxelles, vor participa lideri din peste 60 de state din UE şi America Latină şi Caraibi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
KLAUS IOHANNIS,
ROMÂNIA,
CELAC
/actualitate/iohannis-romania-interesata-de-dezvoltarea-unui-parteneriat-biregional-ue-america-latina-si-caraibi-14434162
14434162
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.