Invenţia care va distruge o industrie: vesela care se spală singură

Autor: Oana Netbai Postat la 08 ianuarie 2014 811 afişări

Vesela care se spală singură nu mai este un lucru imposibil. Putem uita de dispozitivele de spălat vase sau de detergenţi intens promovaţi în media. Un grup de cercetători suedezi vin cu o soluţie inovatoare.

Invenţia care va distruge o industrie: vesela care se spală singură

Suedezii Hanna Billqvist şi Anna Glansén lucrează la un proiect în urma căruia vor să realizeze farfuria care nu se murdăreşte niciodată. Ei au analizat comportamentul materialelor naturale şi au început să descopere noi metode de a utiliza celuloza.

După multe încercări, ei au ajuns la concluzia că pot să realizeze farfurii cu un strat impermeabil care nu permite depunerea lichidelor şi a resturilor de hrană. Astfel, vesela proiectată de suedezi nu se murdăreşte niciodată. Acest lucru este posibil prin intermediul stratului de la suprafaţa veselei care este considerat super-hidrofob şi poate respinge lichidele.

Cu toate acestea, utilizarea substanţelor hidrofobe în compoziţia produselor destinate hranei este interzisă, iar cercetătorii trebuie să demonstreze că aceste vase se încadrează în standardele de siguranţă ale consumatorilor.

Deocamdată acest tip de veselă este doar un concept, dar Hanna Billqvist şi Anna Glansén spun că tehnologia este menită să fie o soluţie pe termen lung.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cercetatori,
hrana,
solutie,
consumatori
/actualitate/inventia-care-va-distruge-o-industrie-vesela-care-se-spala-singura-11867651
11867651
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.