ING Bank: Turbulentele din pietele de capital cresc probabilitatea ca Romania sa amane emisiunea de titluri externe

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 25 mai 2011 15 afişări

Tensiunile de pe pietele externe, legate de situatia datoriilor Greciei si de problema stabilitatii financiare a altor tari din zona euro, ar putea face Romania sa amane din nou lansarea emisiunii de titluri pe termen mediu pe piata internationala.

"Este posibil ca Romania sa emita mult asteptatele titluri pe termen mediu in euro intr-un viitor foarte apropiat, mai ales deoarece Romania nu are o prezenta activa pe pietele internationale si suma emisa ar putea fi cumparata relativ usor de catre investitori", apreciaza Vlad Muscalu, analist in cadrul ING Bank.

"Credem insa ca turbulentele de pe pietele internationale de capital maresc probabilitatea ca Romania sa amane emisiunea de titluri. Acest lucru pare probabil mai ales deoarece administratorii datoriei publice au aratat o atentie deosebita pentru controlarea costurilor de finantare".

Presedintele Basescu a declarat la finele saptamanii trecute ca Romania ar putea emite titluri de stat pe piata internationala de capital la inceputul lunii iunie, iar ministrul de finante Gheorghe Ialomitianu a declarat ca actualele conditii ale pietei sunt favorabile Romaniei, intrucat tara are credibilitate in ochii investitorilor, ceea ce o fereste de tensiunile legate de problemele din zona euro.

Presedintele a justificat prin apropierea lansarii titlurilor ideea ca este nevoie de stabilitate politica, raspunzand astfel speculatiilor despre iminenta schimbarii din functie a premierului Boc, care ar fi urmat sa fie inlocuit cu un premier "tehnocrat".

Vara trecuta, Ministerul Finantelor a selectat Erste Group Bank si Societe Generale in calitate de aranjori ai programului de finantare externa prin titluri pe termen mediu (medium term notes), in valoare totala de 7 miliarde de euro. Desi planul era ca prima emisiune sa aiba loc in primul trimestru din acest an, Finantele faceau cunoscut in martie 2011 ca statul isi poate permite luxul sa astepte momentul oportun al pietei spre a lansa prima emisiune de titluri din program, intrucat Romania se bucura de sustinerea financiara a FMI si a Comisiei Europene.

Ultima emisiune de titluri in valuta lansata de statul roman a avut loc la sfarsitul lui noiembrie 2010, cand au fost vandute pe piata interna obligatiuni pe trei ani in valoare de 1,3 miliarde de euro, cu o dobanda de 4,8% pe an, cu scopul refinantarii imprumutului de 1,6 miliarde de euro contractat in 2009 tot de la bancile de pe piata interna.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ing-bank-turbulentele-din-pietele-de-capital-cresc-probabilitatea-ca-romania-sa-amane-emisiunea-de-titluri-externe-8285613
8285613
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.