Industria germană vede lumina de la capătul tunelului. Experţii spun cât timp va mai dura recesiunea

Autor: Mihai Gongoroi Postat la 12 decembrie 2019 80 afişări

Industria germană rămâne în recesiune, însă datele recente ce arată creşterea comenzilor, exporturilor şi o îmbunătăţire a climatului de business indică că sectorul manufacturier nu mai este în cădere liberă şi că treptat apare o lumină la capătul tunelului, arată Ifo într-un raport remis MEDIAFAX.

Institutul economic german Ifo şi-a reconfirmat joi prognoza precedentă de creştere care nota că economia germană va creşte cu 1,1% în 2020 şi a revizuit pozitiv prognoza pentru 2021, de la un ritm de creştere a PIB de 1,4% la 1,5%.

"În prezent, o recesiune în economia generală este foarte puţin probabilă", spune Timo Wollmershaeuser, directorul departamentului de prognoze de la Ifo.

El notează că politica fiscală este parţial responsabilă pentru această accelerare moderată. Wollmershaeuser arată că majorarea cheltuielilor guvernului federal şi a consumului privat, în urma scutirilor de impozite şi contribuţii de asigurări sociale, reprezintă cheltuieli anuale suplimentare în economie de aproape 25 de miliarde de euro, ceea ce contribuie la creşterea PIB cu 0,25%/an.

"În timp ce performanţa furnizorilor de servicii orientaţi spre piaţa internă şi a companiilor de construcţii continuă să se îmbunătăţească, industria rămâne captivă în recesiune", arată Timo Wollmershaeuser.

Ifo notează că "cele mai recente date privind totalul comenzilor din economie, climatul de business din sectorul manufacturier şi o creştere suplimentară a exporturilor de bunuri din octombrie indică oprirea căderii libere (a industriei) şi că, treptat, lumina apare la sfârşitul tunelului economic din industrie".

Institutul economic mai prognozează că surplusul bugetar al Germaniei se va diminua de la 55 de miliarde de euro în acest an la 30,5 miliarde de euro în 2020 şi ulterior la 8,9 miliarde de euro în 2021.

Balanţa comercială a Germaniei va continua să se menţină pozitivă, urcând de la 252 miliarde de euro la 271 miliarde de euro în 2020. În 2021, surplusul bugetar este estimate să se cifreze la 276 miliarde.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
industria,
germania,
recesiune,
experti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.