INCREDIBIL: Haos politic in ţara care a ajuns la al treilea preşedinte în 7 zile

Autor: Gabriel Negreanu Postat la 17 noiembrie 2020 56 afişări

Congresul din Peru l-a ales pe Francisco Sagasti ca preşedinte interimar al ţării, în încercarea de a pune capăt unei crize politice, care a dus la proteste de stradă şi la înlăturarea a doi preşedinţi săptămâna trecută.

INCREDIBIL: Haos politic in ţara care a ajuns la al treilea preşedinte în 7 zile

Sagasti, în vârstă de 76 de ani, din partidul Morado, a câştigat suficiente voturi pentru a conduce Congresul, ceea ce înseamnă că va prelua în mod constituţional preşedinţia ţării înainte de alegerile naţionale convocate pentru aprilie, relatează Reuters.

Sagasti va fi al treilea preşedinte al Peru într-o săptămână, după ce liderul interimar Manuel Merino şi-a dat demisia duminică, la cinci zile după ce a depus jurământul în urma demiterii centristului Martin Vizcarra.

Înlăturarea lui Vizcarra, care era foarte popular printre peruani, dar i-a enervat pe parlamentari prin presiunea sa pentru măsuri anticorupţie şi încercările de a reduce imunitatea parlamentară, a stârnit proteste care au dus la moartea a doi bărbaţi.

„Astăzi nu este o zi de sărbătoare”, a spus Francisco Sagasti, într-un ton sumbru în primul său discurs după preluarea mandatului în Congres. „Nu putem să ne întoarcem, să îi readucem la viaţă, dar putem lua măsuri din partea Congresului, din partea Executivului, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a adăugat el.

Sagasti, fost oficial şi inginer al Băncii Mondiale, se confruntă cu o provocare formidabilă de a aduce stabilitate în ţara care a fost deja puternic lovită de Covid-19 şi se îndrepta spre cea mai gravă contracţie economică din ultimul secol.

Deşi votul părea să dezamorseze tensiunile, furia faţă de poliţie şi parlamentari continuă.

Protestatarii au ieşit în stradă pentru a manifesta paşnic în oraşele din Peru, pe măsură ce a căzut noaptea, deşi în număr mai mic decât săptămâna trecută. Unii s-au adunat pentru a-l felicita pe Sagasti, în timp ce alţii au strigat şi au fluturat semne care cereau o nouă constituţie sau justiţie pentru cei ucişi, răniţi sau încă dispăruţi.

Imaginile televizate au arătat familiile celor doi tineri ucişi în mitingurile de săptămâna trecută adunându-se pentru înmormântarea lor.

„Cer dreptate pentru copiii mei”, a spus Moraiba Sandoval, bunica unuia dintre cei care au murit. Ea a cerut continuarea anchetei cu privire la moartea lor, iar vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preşedinte,
peru,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.