”Închisoarea de weekend” şi la domiciliu pentru deţinuţi, aprobată în Comisia Juridică a Camerei

Postat la 24 aprilie 2018 205 afişări

Parlamentarii PSD-ALDE-UDMR au dat luni, raport de adoptare pentru proiectul privind măsuri alternative de executare a pedepselor, precum detenţia la domiciliu şi de weekend pentru condmnările de maxim 5 ani, proiect ce aparţine iniţial parlamentarilor PNL, dar modificat substanţial de deputaţii jurişti PSD şi ALDE. Pe de altă parte, cei care au comis infracţiuni cu violenţă, recidiviştii, precum şi cei care au fost condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă nu pot beneficia de aceste măsuri.

”Închisoarea de weekend” şi la domiciliu pentru deţinuţi, aprobată în Comisia Juridică a Camerei

Proiectul va intra la votul final miercuri, Camera Deputaţilor fiind decizională. Legea ar urma să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, iar ministerul Justiţiei are 30 de zile la dispoziţie pentru a aproba normele metodologice.

"Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnaţi de către MAI cu sau fără brăţară electronică," prevede proiectul..

PNL a protestat: proiectul, total schimbat

Săptămâna trecută, liberalii au protestat faţă de amendamentele PSD, menţionând că acestea schimbă fundamental propunerea făcută de ei

Potrivit amendamentelor depuse de PSD şi aprobate de comisie, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a executării pedepsei conform Legii 254/2013, constând în înlocuirea măsurii executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu măsura executării acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Judecătorul de supraveghere a executării pedepsei va dispune aceste măsuri pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie. Măsurile alternative nu pot fi dispuse în cazul deţinuţilor care au săvârşit abateri disciplinare, mai prevede textul adoptat, la propunerea PSD.

Cititi mai multe pe www.realitatea.net

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.