În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situaţia de malnutriţie severă

Autor: Andreea Tobias Postat la 24 iunie 2022 33 afişări

În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situaţia de malnutriţie severă în 15 ţări afectate de criză. UNICEF lansează un apel la strângerea de fonduri în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente a opt milioane de copii a căror viaţă e ameninţată.

În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situaţia de malnutriţie severă

Aproape opt milioane de copii cu vârsta sub cinci ani din 15 ţări afectate de criză sunt expuşi riscului de deces din cauza emacierii severe, dacă nu beneficiază urgent de alimente terapeutice şi îngrijire, iar cifrele cresc cu fiecare minut, a avertizat vineri UNICEF, în timp ce liderii mondiali se pregătesc să participe la summitul G7.

De la începutul anului, intensificarea crizei alimentare mondiale a dus la un număr suplimentar de 260.000 de copii (adică un copil la fiecare 60 de secunde) care suferă de emaciere severă în 15 state care duc povara crizei, inclusiv în Cornul Africii şi în partea centrală a Sahelului. Intensificarea emacierii severe se adaugă nivelurilor existente de subnutriţie în rândul copiilor în legătură cu care UNICEF a avertizat că va ajunge la niveluri catastrofale luna trecută.

„Asistăm acum la situaţia în care condiţiile pentru nivelurile extreme de emaciere în rîndul copiilor încep să devină explozivă”, a spus Catherine Russell, directorul executiv UNICEF. “Ajutorul alimentar este esenţial, dar nu putem salva copiii înfometaţi cu saci de grâu. Acestor copii trebuie să le oferim urgent tratament terapeutic, până nu este prea târziu”.

Creşterea preţurilor produselor alimentare, generată de războiul din Ucraina, condiţiile persistente de secetă cauzate de schimbările climatice în unele state, la care se adaugă conflictele şi consecinţele economice de durată ale pandemiei de COVID-19, continuă să accelereze insecuritatea nutriţională şi alimentară în rândul copiilor în întreaga lume, ducând la niveluri catastrofale de malnutriţie severă în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Ca răspuns, UNICEF îşi intensifică eforturile în cele mai afectate 15 state. Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Republica Democratică Congo, Etiopia, Haiti, Kenya, Madagascar, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan şi Yemen vor fi incluse într-un plan accelerat menit să ducă la evitarea exploziei de decese în rândul copiilor şi la diminuarea consecinţelor pe termen lung ale emacierii severe.

Emacierea severă, când copiii sunt prea slabi pentru înălţimea lor, este forma cea mai vizibilă şi mai letală de subnutriţie. Sistemul imunitar slăbit sporeşte riscul de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani cu până la 11 ori mai mult faţă de copiii bine hrăniţi.

UNICEF estimează că în cele 15 state, cel puţin 40 de milioane de copii sunt afectaţi de insecuritate nutriţională severă ceea ce înseamnă că nu beneficiază de regimul alimentar de bază diversificat de care au nevoie pentru a creşte şi pentru a se dezvolta în perioada copilăriei timpurii.

În plus, 21 de milioane de copii sunt afectaţi de insecuritate alimentară severă, ceea ce înseamnă că nu au acces la hrană suficientă pentru a-şi acoperi nevoile alimentare minime, având drept consecinţă riscul de emaciere severă.

În acelaşi timp, costul alimentelor terapeutice gata de utilizare folosite pentru a trata emacierea severă a crescut cu 16% în ultimele săptămâni din cauza avansării bruşte a costurilor materiei prime, lăsând un număr suplimentar de 600.000 de copii fără acces la tratament vital şi expuşi riscului de deces.

În timp ce leaderii se pregătesc să participe la summitul G7, UNICEF face apel la strângerea de fonduri în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru:

• A livra un pachet esenţial de servicii nutriţionale şi de îngrijire care să prevină milioane de posibile decese în rândul copiilor din cele mai afectate 15 state, inclusiv a programelor de prevenire menite să susţină alimentaţia mamei şi copilului destinate femeilor însărcinate şi copiilor de vârste mici, a programelor de identificare timpurie şi tratament pentru copii cu emaciere severă şi achiziţia şi distribuţia de alimente terapeutice gata de utilizare.

• A include cu prioritate prevenirea şi tratamentul emacierii severe în toate planurile de răspuns la criză prin alocarea de bugete care să includă intervenţii alimentare de prevenţie, precum şi alimente terapeutice care să rezolve nevoile imediate ale copiilor care suferă de emaciere severă.

Rata creşterii nivelului de emaciere la copii se bazează pe datele estimative disponibile şi publicate în ianuarie şi iunie 2022 conform estimărilor Clusterului Naţional pentru Nutriţie (Burkina Faso, Ciad, Mali, Niger, Nigeria şi RDC), conform Analizelor privind Malnutriţia Severă ale Cadrului integrat al clasificării securităţii alimentelor (Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Yemen, Madagascar şi Haiti), conform Apelurilor Umanitare pentru Copii (Humanitarian Appeals for Children) (Etiopia, Afganistan) şi conform Analizei Nevoilor Umanitare (Humanitarian Needs Overview) (Sudan). Numărul total al copiilor care suferă de emaciere severă în ianuarie şi iunie 2022 a fost estimat la 7.674.098 şi respectiv 7.934.357, o creştere de 260.259 de copii.

Pe fondul crizei alimentare mondiale, UNICEF estimează şi că preţul tratamentului emacierii a crescut deja cu aproape 16%, ca urmare a avansării costurilor alimentelor de bază şi a materiei prime necesare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
unicef,
copii,
malnutriţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.