În Austria Crăciunul începe pe 1 decembrie - GALERIE FOTO

Autor: Rosca Cristina Postat la 13 decembrie 2011 178 afişări

Crăciunul ţine în mod normal trei zile. Asta în România. În Austria ţine însă circa o lună dacă este să ne luăm după ce spun localnicii şi dupa modul în care arată practic fiecare magazin, fiecare casă şi fiecare stradă.

Cel mai bine "îmbrăcat" de sărbătoare este satul austriac Spitzzicken. "Avem 260 de locuitori şi fiecare şi-a decorat casa de sărbătoare". Satul îl poţi străbate la pas şi nu îţi ia decât 15 minute, cu tot cu timpul pe care îl acorzi admirării fiecărui detaliu. Fiecare casă are un om de zapadă, o lumânare, un ren sau o sanie făcută din luminiţe. Asta pe lângă faptul că întreaga casă este împodobită astfel.

"Acum câţiva ani nu aveam niciun turist şi lumea nu prea auzise de noi. Acum vin cu autobuzele şi unii mai şi rămân peste noapte. Aşa am fost nevoiţi să construim şi o facilitate de cazare", spune un locuitor din Spitzzicken. El explică însă că decizia de se pregăti astfel de sărbatoare nu a fost luată doar în scop turistic, ci personal. Dar turiştii nu lipsesc.

Tot el explică faptul că dacă înainte lumea nici nu ştia unde există acest sat pe hartă, şi acum, datorită luminiţelor, în preajma Crăciunului "suntem admiraţi din avion. Pasagerilor li se spune că un fel de Las Vegas în Austria". Bineînţeles, în miniatură.

Totusi, cea mai împodobită casă de sărbători nu este în Spitzzicken, ci în apropiere. "Are de două ori mai multe luminiţe decât tot satul Spitzzicken la un loc, şi consumă într-o zi curent cât o casă normală în şapte luni", spune reprezetantul Oficiului de turism din Austria. Întrebarea logică a venit imediat. Dar cine sunt cei care deţin această casă? Şi răspunsul a fost prompt. "Nu sunt bogaţi dacă la asta vă gândeaţi. Statul le subvenţionează 70% din factură". Între timp, casa a fost numită cea mai frumoasa casă din Austria decorată de Crăciun.

Până să o văd cu ochii mei nu îmi puteam imagina ce poate avea diferit de toate cele pe care le-am văzut. Nici nu a fost nevoie să ne apropiem prea mult cu maşina ca să îmi dau seama. Fiecare tufiş, fiecare pom, fiecare colţ de casă şi de curte este împodobit. Moşii de Crăciun sunt "fără număr", la fel şi renii, oamenii de zăpadă.

La poarta casei se strânseseră într-o seară de vineri câteva zeci de oameni, şi asta nu e o noutate. Se întâmplă la fel în fiecare seară. "Văzând succesul pe care casa sa îl are, proprietarul s-a gândit că în fiecare seară de vineri să facă un tur al grădinei şi al casei şi să explice cum a gândit el totul". Turul, am uitat sa precizez, este gratuit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sarbatori,
Austria,
Crăciunul,
1 decembrie,
magazin
/actualitate/in-austria-craciunul-incepe-pe-1-decembrie-galerie-foto-9055665
9055665
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.