IDSE - 4,7% dintre românii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă

Autor: Georgiana Călin Postat la 29 septembrie 2017 85 afişări

În România se estimează că există aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de insuficienţă cardiacă, iar cei mai mulţi români nici măcar nu ştiu că suferă de această afecţiune, conform Institutului pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie. 4,7% din oamenii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă, iar anual aproximativ 25.000 de români sunt diagnosticaţi cu insuficienţă cardiacă şi sunt spitalizate din această cauză, conform aceleiaşi surse.

IDSE - 4,7% dintre românii cu vârsta de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă

Insuficienţa cardiacă apare atunci când inima nu mai reuşeşte să pompeze atât sânge cât îi este necesar organismului pentru a funcţiona normal. Cu timpul, însă, muşchiul inimii devine din ce în ce mai puţin activ, ceea ce înseamnă că sănătatea organismului devine din ce în ce mai precară. În plus, depistată din timp, insuficienţa cardiacă poate fi ţinută sub control, iar pacientul poate avea o calitate bună a vieţii. De aceea, este esenţial ca acesta să poată recunoaşte simptomele asociate insuficienţei cardiace.

Simptomele insuficienţei cardiace includ:

·         Respiraţie dificilă, sacadată (pacientul gâfâie, oboseşte şi se opreşte după câţiva paşi, poate respira greu şi când stă pe loc, liniştit);

·         Creşterea în greutate (se datorează faptului că organismul reţine lichide);

·         Umflarea picioarelor;

·         Oboseala cronică, asociată de cele mai multe ori cu imposibilitatea de a depune efort;

Insuficienţa cardiacă este asociată de cele mai multe ori cu alte afecţiuni cardiace. De aceea, cauzele insuficienţei cardiace diferă de la caz la caz. Cu toate acestea, există o serie de factori de risc la care pacienţii ar trebui să fie atenţi, astfel încât să poată depista boala încă din primele etape.

Factorii de risc includ:

·         Hipertensiunea arterială;

·         Diabetul;

·         Bolile valvelor inimii;

·         Viruşii – infecţiile virale pot afecta muşchiul inimii;

·         Obezitatea;

·         Fumatul. 

Specialiştii atenţionează că insuficienţa cardiacă, depistată încă de la primele semne, poate fi ţinută sub control astfel încât calitatea vieţii pacientului să nu fie afectată. În plus, aceştia recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, incluzând mişcarea în tabieturile 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.