H Victoriei 109, fosta clădire a birourilor Petrom de pe Calea Victoriei, va găzdui al Centrului European pentru Securitate Cibernetică

Autor: Bogdan Alecu Postat la 11 octombrie 2021 181 afişări

Clădirea Hagag H Victoriei 109 va găzdui viitorul sediu al Centrului European pentru Securitate Cibernetică, potrivit datelor din piaţa imobiliară. Centrul este prima instituţie europeană care îşi va avea sediul la Bucureşti.

Pe lista viitorului centru sunt alte două clădiri - Vila Rosetti amplasată între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei şi Şoseaua Nordului 94W.

Centrul va contracta circa 2.000 mp de birouri, suprafaţa rămăsă liberă în cadrul proiectului.

Ministerul Afacerilor Externe anunţase în luna decembrie a anului trecut că

România va găzdui Centrul Cyber al UE, prima structură europeană care va avea sediul în Bucureşti, în urma unei selecţii la care au participat şapte oraşe candidate.

În cazul fostelor birouri Petrom de pe Calea Victoriei, H Victoriei 109, acestea au atins luna trecută un grad de ocupare de 50%, procent reprezentat de companii care activează în real estate, construcţii, arhitectură, avocatură şi consultanţă fiscală.

Yitzhak Hagag, cofondator şi acţionar al Hagag Development Europe, a declarat într-un interviu acordat ZF declara că sunt în discuţii cu mai mulţi potenţiali chiriaşi şi estimează că vor atinge un grad de ocupare de 90% până la finalul anului. Din punctul de vedere al suprafeţelor desfăşurate, clădirea are aproximativ 7.000 de metri pătraţi pentru fiecare imobil în parte, unde sunt incluse şi spaţiile comerciale de la parter.

El a subliniat că proiectele de birouri cu poziţionare centrală sunt din ce în ce mai căutate, în special în această perioadă când timpul petrecut în trafic şi afinitatea pentru spaţiile mai intime primează.

Yitzhak Hagag declara în cadrul interviului că dacă până acum doi ani nu exista cerere, deoarece nu erau disponibile în piaţă nici foarte multe opţiuni în termeni de ofertă pentru Calea Victoriei sau pentru Piaţa Universităţii, astăzi sunt tot mai multe businessuri boutique şi companii mici şi mijlocii care îşi doresc să ocupe aici un spaţiu exclusivist şi să se bucure de poziţionarea privilegiată. 

Dezvoltatorul a primit certificatul de urbanism în vara anului trecut în vederea autorizării executării lucrărilor de construcţii privind restaurarea, consolidarea şi refuncţionalizarea clădirii monument istoric Palatul Ştirbey. Reprezentanţii companiei au solicitat, în completare, un aviz adiţional pentru reconstruirea corpului anexă ce adăpostea fosta remiză de trăsuri. Bugetul alocat pentru lucrările de recondiţionare a palatului şi reedificarea corpului anexă este de 20 de milioane de euro.

Lucrările de restaurare al Palatului Ştirbey vor urma linia proiectelor H Victoriei 109 şi H Victoriei 139, dezvoltatorul având deja expertiză în restaurarea unor clădiri emblematice pentru Calea Victoriei. Prin urmare, imaginea exterioară a clădirii va fi complet restaurată, faţadele edificiului urmând a fi readuse la aspectul şi strălucirea iniţiale, iar imaginea interioară va fi reconstituită conform planurilor istorice, cu respectarea, în limita posibilităţilor tehnologice, a tehnicilor şi materialelor tradiţionale. Palatul Ştirbey se întinde pe o suprafaţă construită la sol de 776 de metri pătraţi şi o suprafaţă construită desfăşurată de 2.933 de metri pătraţi. Întreaga clădire va fi restaurată şi reconsolidată, inclusiv elementele decorative exterioare. După reintroducerea în circuitul public, interiorul clădirii va găzdui o galerie high-end pentru mărci premium cu renume internaţional, dar şi un spaţiu modern destinat unor evenimente culturale şi expunerii lucrărilor de artă semnate de artişti contemporani, români şi internaţionali.

Hagag Development Europe este primul dezvoltator care a decis să investească puternic în imobile istorice pentru a le consolida şi transforma în proiecte rezidenţiale de lux sau de birouri, are în plan să mai cumpere astfel de clădiri.

După clădirile de pe Calea Victoriei, de la numerele 109 - fostul sediu Petrom şi 139, un fost bloc de locuinţe construit în perioada interbelică, Hagag a cumpărat şi o veche clădire de birouri, o fostă centrală telefonică din zona Universitate, pe strada Tudor Arghezi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.