Guvernul introduce plăţi stimulative diferite pentru fermieri, în scopul comasării terenurilor

Autor: Ovidiu Bărbulescu Postat la 04 martie 2015 639 afişări

Fermierii vor beneficia din acest an de o plată stimulativă, cu 40 euro mai mare pentru terenuri agricole cu suprafaţa între 5-30 hectare faţă de terenuri de 1-5 ha sau peste 30 ha, în timp ce fermierii în vârstă de până la 40 de ani vor primi o sumă mai mare cu 25% faţă de cei peste 40 de ani.

Măsurile au fost introduse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată, miercuri, de către Guvern, cu intenţia declarată de a stimula comasarea terenurilor agricole.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, actul normativ stabileşte noile scheme de plată în agricultură pentru perioada următoare, astfel încât, începând din această lună, să înceapă procesul de primire a cererilor de plată pentru campania anului trecut.

Constantin a arătat că, în acest an, va exista o singură cerere de plată pe care o vor completa fermierii şi va viza atât ajutoarele europene, cât şi ajutoarele naţionale de tranzaţie acordate de la bugetul de stat.

O măsură prevăzută de ordonanţă este plata stimualtivă mai mare pentru terenurile cu suprafaă între 5-30 de hectare.

"Începând din anul 2015 (...) vom introduce o plată stimulativă - ea se numeşte în legislaţia europeană plată redistributivă - conform căreia vom încerca să stimulăm comasarea terenurilor agricole (...) Astfel, fermierii care vor avea o suprafaţă între 5 şi 30 de hectare vor primi o plată stimualtivă mult mai mare, cu aproximativ 40 de euro, decât fermierii care vor avea o suprafaţă între 1-5 hectare sau care vor depăşi 30 de hectare", a declarat ministrul Agriculturii, care a adăugat că suprafeţele mai mari nu vor putea fi dizlocate pentru o plată majorată.

Constantin a amintit că, în prezent, circa 800.000 de beneficiari ai plăţilor directe, dintr-un total de 1.030.000 fermieri, deţin suprafeţe între 1-5 hectare, obiectivul Guvernului fiind comasarea terenurilor agricole.

Ordonanţa de urgenţă introduce şi definiţia fermierului activ, astfel încât să nu mai poată beneficia, ca în trecut, de plăţi directe cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imoblirae, terenuri de sport sau de recreere, precum şi firmele de construcţii, Regia Naţională a Pădurilor, administratorii privaţi de păduri, penitenciarele sau unităţile administrativ-teritoriale. Aceste entităţi nu sunt considerate fermieri activi decât dacă fac dovada activităţii agricole desfăşurate, inclusiv din perspectiva importanţei şi ponderii veniturilor agricole.

Daniel Constantin a anunţat şi introducerea unei scheme pentru tinerii fermieri.

"Prin plăţile directe introducem posibilitatea ca tinerii până în 40 ani, care au suprafeţe nu mai mari de 60 de hectare, să primească timp de cinci ani, între 2015-2020, o plată suplimentară cu 25% mai mare faţă de cei care au peste 40 ani", a precizat ministrul Agriculturii.

Micii fermieri care nu primesc o valoare anuală a ajutorului mai mare de 1.250 euro pe exploataţie vor fi automat introduşi într-o bază de date a micilor fermieri şi nu vor mai fi suspuşi aceluiaşi număr de controale administrative faţă de ceilalţi fermieri care aplică pentru plata pe suprafaţă.

Orodonanţa mai prevede şi introducerea unui sprijin cuplat, diferit de cel pe suprafaţă, pentru anumite categorii pe care fiecare stat membru poate să le definească.

Ministerul Agriculturii a definit deja lista de categorii de culturi pentru sprijinul cuplat, cât şi lista pentru sectorul zootehnic, dorind să acorde acest sprijin, de pildă, pentru fermierii care au 10-50 capete bovine şi pentru fermierii care au vaci de lapte.

Daniel Constantin a mai anunţată că, începând cu 2018, fermierii nu vor mai putea primi plăţi directe dacă nu există documetele cadastrale, estimându-se că din 2020 plată pe suprafaţă va fi înlocuită cu plata pe fermă, care va fi dificil de calculat în lipsa documentelor respective.

Totodată, persoanele fizice care primesc mai mult de 5.000 euro sprijin anual, vor trebui să dovedească calitatea de fermier activ. Acestea vor trebui fie să se înregistreze ca persoane fizice autorizate sau societăţi comerciale, fie să aducă documente doveditoare că activitatea lor agricolă este activitatea de bază.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
AGRICULTURĂ,
/actualitate/guvernul-introduce-plati-stimulative-diferite-pentru-fermieri-in-scopul-comasarii-terenurilor-13931782
13931782
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.