Guvernul elen obligă instituţiile statului să îşi transfere rezervele de numerar la banca centrală

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 20 aprilie 2015 88 afişări

Guvernul elen a emis luni un ordin care obligă instituţiile statului să îşi transfere rezervele de numerar la banca centrală, în condiţiile în care se apropie termenul la care Grecia trebuie să plătească o nouă rată la FMI, precum şi salariile angajaţilor publici.

"Entităţile guvernului central sunt obligate să îşi depoziteze rezervele de numerar şi să transfere depozitele la termen la Banca Greciei. Decizia a fost luată din cauza unor nevoi urgente şi neprevăzute", se arată în ordin, transmite Bloomberg.

Decizia de a confisca practic rezervele de numerar depozitate în prezent la băncile comerciale ar putea aduce guvernului circa 2 miliarde de euro, au declarat două persoane apropiate situaţiei. Banii vor fi folosiţi pentru respectarea unor obligaţii ale statului, precum rambursarea unei tranşe de 770 de milioane de euro către FMI, pe 12 mai, au arătat sursele.

Negocierile dintre guvernul Greciei şi creditorii ţării sunt blocate, iar timpul pentru evitarea intrării în incapacitate de plată se epuizează. Cele două părţi nu au stabilit nici măcar ţintele bugetului pe 2015, a declarat luni un oficial reprezentând creditorii.

Un purtător de cuvânt al Ministerului elen de Finanţe a refuzat să comenteze.

Preţul obligaţiunilor statului elen pe termen de trei ani a scăzut, iar randamentul acestora a urcat cu 1,38 puncte procentuale, la 28,1%.

Indicele ASE al bursei din Atena în închis în declin cu 0,1%.

Fără fondurile agenţiilor statului, guvernul nu ar putea să plătească salariile şi pensiile, la sfârşitul lunii aprilie. Noile fonduri vor fi suficiente pentru plata salariilor şi a tranşei către FMI, au spus sursele.

Liderii europeni vor ca Grecia să prezinte măsuri concrete pentru reformarea economiei, iar propunerile vor fi analizate la o întâlnire a miniştrilor de Finanţe la Riga, Letonia, pe 24 aprilie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRECIA,
FONDURI,
/actualitate/guvernul-elen-obliga-institutiile-statului-sa-isi-transfere-rezervele-de-numerar-la-banca-centrala-14130862
14130862
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.