Guvernul cere 90% din profiturile companiilor de stat pe 2017. Va urma un "carnaval" al dividendelor

Postat la 08 februarie 2018 161 afişări

Guvernul a redactat un memorandum în care cere ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor să solicite repartizarea a 90% din profiturile companiilor spre dividende şi vărsăminte la buget, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

Guvernul cere 90% din profiturile companiilor de stat pe 2017. Va urma un "carnaval" al dividendelor

“Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Guvern.​

Guvernul apelează din nou la companiile de stat în vederea atragerii de bani la buget, dezechilibrat de majorările salariale şi de încasările mai mici din TVA, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. Multe dintre companii au susţinut că prin dirijarea a 90% din profit vor rămâne fără bani de investiţii.

Analiştii şi brokerii chestionaţi de ZF au anticipat că Guvernul va lua această decizie şi anul acesta prin prisma situaţiei financiare a statului.

De exemplu BRK a calculat randamente de 10-12% la Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz în contextul unei repartizări de 90% din profiturile pe 2017.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.