GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Lăsaţi banii să rămână în ţară

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 octombrie 2013 256 afişări

Guvernatorul BNR a făcut în această săptămână o pledoarie mai puţin obişnuită pentru încrederea în sistemul bancar românesc: folosind exemplul lui Constantin Brâncoveanu, care "şi-a depus banii în străinătate şi aţi văzut ce-a păţit", Mugur Isărescu a îndemnat cetăţenii să economisească în băncile din ţară.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Lăsaţi banii să rămână în ţară

Raportul asupra stabilităţii financiare, proaspăt publicat de BNR, relevă că rata de solvabilitate în sistemul bancar era în iunie 2013 de 14,7% (faţă de nivelul minim admis de 8%), iar exerciţiul de testare la stres derulat de BNR, a arătat că în scenariul unei deprecieri a leului de peste 20% şi al unei recesiuni persistente, rata de solvabilitate ar scădea doar cu 4%.

Sistemul bancar a avut în primele opt luni ale anului curent un profit de 1,5 miliarde lei, după ce a încheiat anul trecut cu o pierdere de 2,3 mld. lei şi cu o rată a rentabilităţii financiare (ROE) de -5,9%. Cota de piaţă a băncilor cu pierderi a crescut în 2012 cu cca 15% faţă de 2011, la 59,8%, din cauza cheltuielilor cu provizioanele, în timp ce 18 din cele 40 de bănci de pe piaţă au raportat profit.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-lasati-banii-sa-ramana-in-tara-11570335
11570335
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.