Gordon Brown, premierul britanic care a trecut ţara prin criza financiară din 2008, lansează un avertisment sumbru: „Ne îndreptăm ca somnambulii spre o viitoare criză. Am rezolvat lucrurile mici, dar nu ne-am ocupat de problemele adevărate”

Autor: Alex Ciutacu Postat la 17 septembrie 2018 183 afişări

Gordon Brown, premierul britanic care a trecut ţara prin criza financiară din 2008, lansează un avertisment sumbru: „Ne îndreptăm ca somnambulii spre o viitoare criză. Am rezolvat lucrurile mici, dar nu ne-am ocupat de problemele adevărate”

Fostul premier britanic, Gordon Brown, avertizează că lumea este pe marginea prăpastiei şi că se îndreaptă spre o nouă criză financiară, deoarece guvernele nu au reuşit să rezolve problemele majore care au dus la dezastrul financiar de acum zece ani, potrivit Reuters.

Gordon, care era liderul Marii Britanii atunci când prăbuşirea uneia dintre cele mai mari bănci americane de investiţii, Lehman Brothers, a declanşat cea mai mare criză economică de la Războaiele Mondiale şi până în prezent, susţine că lumea nu mai are lideri şi că intră într-o perioadă de vulnerabilitate.

„Ne îndreptăm ca somnambulii spre o viitoare criză”, spune Brown, 67 ani, pentru The Guardian. „Vom trece printr-o trezire bruscă şi vom realiza escaladarea riscurilor, însă trăim într-o lume fără lideri”.

Brown susţine că economia globală a eşuat în încercarea de a implementa un sistem de urgenţă şi un mod de a monitoriza fluxurile de capital, încât este încă imposibil de urmărit traiectoria tuturor împrumuturilor din lume şi condiţiile acestora.

„Am rezolvat lucrurile mici, dar nu ne-am ocupat de problemele adevărate”, spune Brown, care a fost premierul Marii Britanii în perioada 2007 – 2010.

Brown spune că acţiunile luate împotriva fărădelegilor financiare nu sunt suficiente şi că majoritatea băncilor mari, de importanţă sistemică, se aşteaptă să fie din nou salvate de guvernele lor în eventualitatea unei noi crize.

„Penalizările pentru astfel de fărădelegi nu au fost crescute suficient”, spune el. „Frica bancherilor că ar fi încarceraţi pentru comportament deviant în piaţă nu există. Nu a fost un mesaj destul de puternic trimis de guverne pentru a anunţa băncile că nu vor mai fi salvate şi că nu şi-au pus casele în ordine”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
marea britanie,
criza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.