Google propune internauţilor un tur virtual al închisorii în care Nelson Mandela a petrecut 18 ani - VIDEO

Autor: Florin Badescu Postat la 25 aprilie 2015 74 afişări

Un tur virtual al închisorii în care liderul sud-african Nelson Mandela şi-a petrecut 18 ani din viaţă este oferit internauţilor din lumea întreagă de grupul american Google, informează huffingtonpost.fr.

Nelson Mandela, căruia apropiaţii îi spuneau "Madiba", şi-a petrecut 18 ani din viaţă în închisoarea de pe Robben Island. Graţie companiei americane Google, internauţii din lumea întreagă vor putea de acum înainte să viziteze pe internet acea închisoare, fără a mai fi nevoiţi să efectueze o călătorie în Africa de Sud. Această vizită virtuală poate fi efectuată pe platforma Google Cultural Institute.

Dintre cei 27 de ani de detenţie ai săi, Nelson Mandela a fost încarcerat pe Robben Island din 1964 până în 1982. Pentru a permite internauţilor să vadă locul în care liderul sud-african a trăit în acea parte dificilă a vieţii sale, Google s-a asociat cu Nelson Mandela Centre of Memory şi a lansat o aplicaţie multimedia.

Graţie unor fotografii panoramice la 360 de grade realizate de Google, acel tur virtual impresionează prin realismul său. Înregistrări video şi texte explicative însoţesc diversele slide-uri din această aplicaţie. Vusumi Mcongo, bărbatul care joacă rolul ghidului, este un activist sud-african, încarcerat la rândul său pe Robben Island din 1978 până în 1990, pentru faptul că a luptat împotriva apartheidului.

După ce vizitatorul ajunge în curtea din secţiunea B a închisorii, el poate să vadă fosta celulă a primului preşedinte de culoare din Africa de Sud, care avea o suprafaţă de doar doi metri pătraţi. Vizitatorul virtual află cu această ocazie că Nelson Mandela "îşi făcea şi îşi desfăcea patul în fiecare seară, pentru că majoritatea spaţiului din acea celulă minusculă era invadat de biroul său şi etajerele sale cu cărţi".

"Ideea principală a proiectului constă în a putea să spunem o poveste umană", a explicat purtătorul de cuvânt al companiei Google, Mich Atagana, pentru CNN. "În plus, un număr mare de oameni nu au mijloacele financiare necesare pentru a face această călătorie. Am vrut astfel să aducem voiajul în casele lor, pentru ca fiecare om să poată să afle mai multe lucruri despre această parte atât de importantă a istoriei noastre", a adăugat el.

Robben Island, o insulă pierdută în ocean, se află în largul coastelor oraşului Cape Town şi reprezintă una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din Africa de Sud. Înscrisă în prezent în patrimoniul UNESCO, Robben Island a fost utilizată ca închisoare de maximă securitate din 1658 până în 1996. Înainte de a deveni muzeu naţional, în această închisoare au fost încarceraţi principalii opozanţi ai regimului sud-african, care aplica politica de apartheid. Insula a fost utilizată în trecut şi ca azil psihiatric şi spital pentru leproşi.

Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare în 1990 şi a câştigat primele alegeri prezidenţiale multirasiale libere din Africa de Sud, organizate în 1994.

A câştigat şi premiul Nobel pentru pace, alături de fostul preşedinte sud-african Frederik Willem de Klerk, în 1993, pentru modul în care au colaborat pentru a pune capăt regimului apartheid.

Nelson Mandela s-a retras din viaţa politică la finalul mandatului său prezidenţial în anul 1999 şi s-a concentrat apoi pe diverse acţiuni de caritate.

A murit pe 5 decembrie 2013, la vârsta de 95 de ani.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GOOGLE,
NELSON MANDELA,
/actualitate/google-propune-internautilor-un-tur-virtual-al-inchisorii-in-care-nelson-mandela-a-petrecut-18-ani-video-14156040
14156040
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.