Gigantul bancar Deutsche Bank este în cădere liberă: Agenţia de rating S&P i-a retrogradat pe nemţi pentru că prezintă „risc semnificativ”. Paradoxal, acţiunile au crescut pe bursa de la Frankfurt cu peste 3%

Autor: Alex Ciutacu Postat la 01 iunie 2018 164 afişări

Gigantul bancar Deutsche Bank este în cădere liberă: Agenţia de rating S&P i-a retrogradat pe nemţi pentru că prezintă „risc semnificativ”. Paradoxal, acţiunile au crescut pe bursa de la Frankfurt cu peste 3%

Noul CEO al Deutsche Bank, Christian Sewing, se confruntă cu încă un obstacol în încercarea de a readuce pe profit cea mai mare bancă europeană de investiţii, după ce agenţia de rating S&P Global Ratings a retrogradat scorul băncii, potrivit Bloomberg.

S&P a redus rating-ul la BBBĂ, aceasta fiind a treia cea mai slabă treaptă pentru băncile de investiţii. Agenţia a citat un „risc semnificativ” după ce managementul băncii s-a schimbat subit, iar strategiile au fost modificate de multe ori de-a lungul ultimilor ani.

Cu toate acestea, acţiunile creditorului şi-au revenit după o scădere record, încât S&P a spus că Deutsche Bank are capital bun şi se aşteaptă ca managerii să facă progrese până anul viitor.

„Strategia îmbunătăţită a Deutsche Bank încorporează un model de restructurare a business-ului mai complex decât ne aşteptam”, transmite S&P în cadrul unei declaraţii.

În timp ce managementul ia acţiuni „dure” pentru a readuce profitabilitatea pierdută în ulimii ani, banca „pare pregătită pentru o perioadă de subperformanţă susţinută în comparaţie cu competitorii, care au terminat restructurarea până acum”.

Decizia, venită la doar o zi după ce organele de reglementare şi supraveghere din Statele Unite au anunţat că au trecut creditorul german pe lista băncilor cu probleme.

Acţiunile Deutsche Bank, listate pe bursa de la Frankfurt, se tranzacţionau vineri la ora 11.30 la 9,49 dolari per acţiune, în creştere cu 3,6% de la începutul şedinţei.

Deutsche Bank, cel mai mare creditor din Germania, se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari în încercarea de a redeveni o bancă profitabilă şi de a recâştiga încrederea acţionariatului.

Săptămâna trecută, după întâlnirea anuală a acţionarilor, Christian Sewing, actualul CEO al gigantului bancar, a anunţat că va concedia 7.000 de persoane pentru a reduce costurile şi a readuce profitabilitatea, potrivit Reuters.

Cea mai mare bancă din Germania va rămâne cu doar 90.000 de angajaţi la nivel global, în timp ce 25% din concedierile anunţate vor afecta angajaţii diviziei de investiţii, localizaţi în principal în New York şi Londra.

Christian Sewing, care a devenit CEO într-o mutare care a zdruncinat managementul supe­rior al băncii, a anunţat că Deu­tsche Bank îşi va menţine prezenţa internaţională, prezen­tându-şi planul de a reduce divizia globală de investiţii pentru a se concentra pe piaţa din Europa şi pe piaţa domestică, după trei ani de pierderi consecutive în faţa competitorilor de pe Wall Street.

Deutsche Bank a concediat deja 600 de bancheri de investiţii în ultimele opt săptămâni şi va continua până îşi va atinge scopul – să-şi reducă cheltuielile braţului de investiţii cu cel puţin 1 miliard de euro până la sfârşitul anului 2019.

În primul trimestru din 2018 banca a înregistrat un profit net de 120 de milioane de euro, cu 79% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. La anunţarea acelor rezultate, Sewing a anunţat că va reduce semnificativ investiţiile în Asia, pe lângă cele din Statele Unite.

Profitul net al băncii a fost mult mai mic decât cel prezis de analiştii contactaţi de Reuters – 376 milioane de euro. Deutsche Bank este sub scrutinul acţionarilor după ce a pierdut 497 de milioane de euro în 2017.

Sewing a preluat conducerea anul acesta, după ce acţionarii au insistat pentru înlocuirea lui John Cryan, care nu a reuşit să schimbe direcţia în care merge gigantul bancar în cei aproape trei ani în poziţia de CEO.

Pe lângă aceste probleme, Deutsche Bank se confruntă şi cu erori umane care deteriorează imaginea deja afectată a creditorului.

Bloomberg a relatat că banca germană a transferat din greşeală în luna martie 28 de miliarde de euro în contul greşit, iar aceasta nu a fost prima eroare de acest gen a Deutsche Bank. În martie 2014, banca a trimis din greşeală suma de 21 de miliarde de euro către Macquarie Group.

În ambele cazuri, transferurile eronate au fost remarcate rapid, iar banii au fost trimişi înapoi. Însă, informaţia fiind trimisă în spaţiul public, conturează o perioadă din ce în ce mai proastă pentru cel mai mare creditor al Germaniei.

Deşi americanii de la FED au avertizat banca la sfârşitul anului 2018, atrăgând atenţia că există prea multe erori şi deficienţe în operaţiunile şi procedurile lor, gafele au continuat, iar misiunea CEO-ului Christian Sewing de a readuce gigantul bancar pe profit devine din ce în ce mai dificilă.

„Cum poţi trimite 21 de miliarde de euro din greşeală?” spune Francesc Rodriguez Tous, lector în domeniul bancar în cadrul Şcolii de Business din Londra. „Asta îţi spune multe despre starea sistemului IT în unele dintre cele mai mari bănci. Este foarte dificil şi scump să îmbunătăţeşti aceste sisteme”. Eroarea de anul acesta a fost cauzată de o confuzie în care angajatul care gestiona operaţiunea a selectat „euro” în loc de „yeni”, le-a spus Sewing acţionarilor la întâlnirea de joi din Frankfurt.

În luna februarie, Wall Street Journal scria ca Deutsche Bank a acceptat să plătească peste 3,7 milioane de euro în cadrul unei înţelegeri, după ce banca a fost acuzată că nu a supravegheat anumiţi traderi care au indus în eroare clienţii cu privire la preţurile creditării ipotecare. Autoritatea financiară din Statele Unite a anunţat atunci că suma pe care o va plăti Deutsche Bank va include 3,2 milioane de euro ce vor fi rambursaţi către clienţii păgubiţi şi 500.000 de euro reprezentând o amendă civilă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
deutsche bank,
crestere,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.