Găgăuzia, între nostalgia faţă de fosta URSS şi teama unui scenariu ucrainean

Postat la 11 aprilie 2014 70 afişări

Regiunea autonomă găgăuză din Republica Moldova, în care nostalgia faţă de fosta Uniune Sovietică este în continuare puternică după 23 de ani la destrămarea blocului comunist, se teme că poate să fie antrenată în tulburările crizei care zguduie Ucraina vecină.

Găgăuzia, între nostalgia faţă de fosta URSS şi teama unui scenariu ucrainean

 "Situaţia este explozivă, pericolul este mare, dar, din fericire, în Găgăuzia există politicieni moderaţi care ştiu că dacă (scenariul ucrainean) se repetă, va fi dificil să fie oprit", a declarat pentru AFP, în acest reportaj, primarul din Comrat, capitala Găgăuziei.

Regiunea reprezintă 5,4% din teritoriul Republicii Moldova, o ţară cu 3,5 milioane de locuitori, majoritatea vorbitori ai limbii române.

Găgăuzia a renunţat în 1994 la veleităţile separatiste, în schimbul unui statut de autonomie, care-i oferă accesul la independenţă în cazul în care Republica Moldova ar decide să se unească cu România.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/gagauzia-intre-nostalgia-fata-de-fosta-urss-si-teama-unui-scenariu-ucrainean-12450915
12450915
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.