Frontex: Peste 710.000 de imigranţi au pătruns pe teritoriul UE în 2015

Autor: Roxana Maciuca Postat la 13 octombrie 2015 87 afişări

Peste 710.000 de imigranţi au ajuns pe teritoriile statelor membre UE, în perioada ianuarie-septembrie 2015, aproape triplu faţă de numărul celor înregistraţi în 2014, potrivit unui raport publicat marţi de Frontex, informează site-ul agenţiei de presă DPA.

Fabrice Leggeri, directorul executiv al agenţiei europene pentru supravegherea frontierelor, Frontex, a declarat că Europa se confruntă cu un flux de oameni fără precedent, în condiţiile în care în 2014, au fost înregistraţi circa 282.000 de imigranţi pe teritoriile statelor membre UE.

În septembrie, aproximativ 170.000 de imigranţi au fost înregistraţi la frontierele externe ale UE, observându-se, totuşi o scădere de la 190.000 când fuseseră declaraţi în luna august.

"Refugiaţii sirieni constituie, în continuare, naţionalitatea dominantă printre imigranţi", precizează Frontex într-un comunicat.

Însă, există temeri tot mai mari că un nou val de sirieni se va îndrepta înspre Europa din cauza amplificării conflictului din ţară.

Insulele greceşti din Marea Egee, în special insula Lesbos, continuă să fie cele mai afectate de "presiunea migratorie masivă", înregistrând 350.000 de imigranţi în primele nouă luni ale anului, potrivit Frontex. Imigranţii se îndreaptă apoi către nord, Ungaria detectând peste 204.000 de imigranţi la frontierele sale de la începutul anului şi până în septembrie, de 13 ori mai mulţi imigranţi decât cei înregistraţi anul trecut, în aceeaşi perioadă.

De asemenea, se estimează că aproximativ 97.000 de persoane au intrat pe teritoriul UE prin Croaţia în luna septembrie, după ce Ungaria şi-a închis graniţele pentru imigranţii extracomunitari în data de 15 septembrie. Pe de altă parte, numărul persoanelor care vor să ajungă în Italia, traversând Marea Mediterană, cele mai multe provenind din Eritreea, a scăzut.

Doar 12.000 de imigranţi au ajuns pe această cale în septembrie pe teritoriul UE, "din cauza unei crize în creştere a bărcilor în Libia şi înrăutăţirii condiţiilor meteorologice", precizează Frontex. În Italia, au sosit aproximativ 129.000 de imigranţi în perioada ianuarie-septembrie 2015.

"Este nevoie de măsuri urgente, în special pentru Grecia şi Italia, pentru a îmbunătăţi procesul de înregistrare şi identificare a nou-sosiţilor", subliniază Leggeri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
MIGRARE,
/actualitate/frontex-peste-710-000-de-imigranti-au-patruns-pe-teritoriul-ue-in-2015-14835661
14835661
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.