Fostul director al MI6 avertizează asupra pericolului reprezentat de Rusia: "Este egală cu SUA la nivel nuclear"

Autor: Iuliana Enache Postat la 28 februarie 2015 2600 afişări

Rusia a devenit un pericol pentru Marea Britanie, iar aceasta trebuie să se pregătească pentru a se apăra, a declarat fostul director al serviciilor de informaţii externe MI6, John Sawers, sâmbătă, pentru BBC News Online.

Sir John Sawers, care s-a retras recent după cinci ani la conducerea MI6, a declarat că Rusia reprezintă o "ameninţare de la stat la stat". El a declarat că astfel de ameninţări necesită creşterea cheltuielilor pentru domeniul apărării. "Trebuie să cheltuim mai mult pentru apărarea şi securitatea noastră pentru că ameninţările sunt mai mari", a conchis el.

El a precizat, de asemenea, că Marea Britanie trebuie să se pregătească să ia măsuri defensive pentru sine şi pentru naţiunile aliate, inclusiv Ţările Baltice şi statele din Europa Centrală. "Trebuie să avem capacitatea de a trata unele lucruri precum războiul hibrid pe care am văzut că îl duce Rusia, mai întâi în Crimeea şi apoi în regiunea Donbas, trebuie să avem abilitatea de a face faţă unui război cibernetic", a adăugat el.

Sawers a afirmat că este dezamăgit de modul în care, după sfârşitul Războiului Rece, căile urmate de Rusia şi Europa nu au reuşit să conveargă. Ameninţarea Rusiei "nu este în mod necesar îndreptată împotriva Marii Britanii, ci a altor ţări de la periferia sa", susţine el. "(Rusia) ne aminteşte continuu că are arme nucleare", a adăugat el.

"Singurul nivel la care Rusia şi America sunt egale este nivelul nuclear. În prezent, noi nu vrem repetarea crizei rachetelor cubaneze din 1962, când am fost în pragul unui război mondial. Trebuie să fim capabili să tratăm acest lucru printr-o intensificare a dialogului", a explicat el.

"Nu ar trebui să ne amăgim că Rusia este pe calea democraţiei, pentru că nu este", a declarat Sir John. "Unul dintre aspectele lumii moderne este că trăim într-o lume mult mai periculoasă în prezent. Stabilitatea pe care o aveam în timpul Războiului Rece sau predominanţa Occidentului pe care am avut-o timp de un deceniu sau două după Războiul Rece se schimbă acum. Este o lume mai degrabă plată, mai multipolară şi sunt pericole reale asociate cu acest fapt", a explicat el.

Sir John a descris Rusia ca fiind permanent un "subiect de îngrijorare" pentru serviciile de securitate. "Europa şi Rusia nu converg, aşa că trebuie să găsim o cale pentru a coexista cu Rusia", a declarat el.

"Această criză se concentrează în acest moment pe Ucraina, dar Ucraina este un simptom, nu o problemă reală. Problema reală este cum vom trăi noi cu o Rusie care se simte foarte expusă. Acţiunile lui Putin sunt unele ale unui lider care crede că este în joc propria sa siguranţă", a adăugat Sir John.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
RUSIA,
CRIZĂ
/actualitate/fostul-director-al-mi6-avertizeaza-asupra-pericolului-reprezentat-de-rusia-este-egala-cu-sua-la-nivel-nuclear-13910653
13910653
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.