Evaziune fiscală de 60 mil. euro din cauza service-urilor auto clandestine?

Postat la 21 septembrie 2014 149 afişări

Statul a pierdut 57 de milioane de euro în ultimul an prin neîncasarea de taxe şi impozite, deoarece peste 88.000 de clienţi de RCA şi-au reparat autoturismele avariate în service-uri clandestine, susţine Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Evaziune fiscală de 60 mil. euro din cauza service-urilor auto clandestine?

"În timp ce statul român a pierdut taxe şi impozite în valoare de peste 57 de milioane de euro în ultimul an, prin acest mod de acordare a despăgubirii, (...) societăţile de asigurări care practică acest sistem au înregistrat «salvări de la plata daunei» în valoare de peste 68,7 milioane de euro/an", se arată într-un comunicat al ASSAI.

Potrivit asociaţiei, evaziunea fiscală din domeniul reparaţiilor auto este un fenomen în creştere în ultimii doi ani şi jumătate. Mai multe societăţi de asigurări, cu o cotă de piaţă importantă pe segmentul RCA, au decis să achite aproximativ 35% din valoarea reală a costurilor de reparaţie sub denumirea de "regie proprie". În realitate, sistemul presupune plata subevaluată a daunelor, achitată direct către păgubitul RCA, potrivit ASSAI.

În replică, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a contestat estimarea ASSAI, considerând datele prezentate de aceasta drept "nefondate şi defăimătoare" la adresa societăţilor de asigurare din România.

Afirmaţia ASSAI conform căreia "sistemul de despagubire în regie proprie presupune în realitate plata subevaluată a daunelor" este falsă, explică UNSAR, amintind că sistemul de despăgubire "în regie proprie" este legal şi reglementat prin norme în vigoare (Ordinul 14/2011, pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule) şi că acest mod de despăgubire funcţionează şi pe pieţele europene dezvoltate, el fiind considerat un drept al păgubitului.

Mai mult, precizează UNSAR, legislaţia îi garantează păgubitului dreptul de a solicita suplimentarea sumei acordate de către asigurător dacă în final costurile cu reparaţia se dovedesc mai mari decât cele estimate iniţial. Suplimentarea se acordă în baza devizului şi a facturilor eliberate de firma de service.

Prin urmare, fenomenul sesizat de ASSAI drept evaziune fiscală nu este o consecinţă a despăgubirilor acordate în "regie proprie", iar faptul că anumite unităţi service nu emit factură pentru serviciile prestate reprezintă o practică asumată de acestea şi nu poate fi asociat cu politica de despăgubire a companiilor de asigurări, conchide UNSAR.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/evaziune-fiscala-de-60-mil-euro-din-cauza-service-urilor-auto-clandestine-13314246
13314246
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.