LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

Europa şi Ucraina intră în alertă roşie: Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare este la maxim. Avertismentul analiştilor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 30 septembrie 2022 11095 afişări

Europa şi Ucraina intră în alertă roşie: Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare este la maxim. Avertismentul analiştilor

Vladimir Putin a ameninţat Ucraina şi Europa cu opţiunea nucleară încă de la începutul războiului, iar escaladarea conflictului din ultimele zile au făcut serviciile secrete din Ucraina să creadă ca liderul rus nu mai bluffează şi că se pregăteşte să treacă la fapte, scrie Business Insider.

Armata ucraineană nu ia în râs ameninţările de la Kremlin. Adjunctul şefului serviciului de informaţii al Ucrainei, Vadym Skibitsky, este de părere că pericolul unei lovituri nucleare este mai mare ca niciodată.

„Vor viza liniile de front unde avem multe personal şi echipament militar, dar şi centre de comandă importante şi infrastructură critică. Ca să îi oprim avem nevoie nu doar de mai multe sisteme antiaeriene ci şi de sisteme anti-rachetă”, a declarat oficialul.

Oficialii americani din apărare urmăresc cu atenţie semnele care ar indica că Rusia schimbă locaţia armamentului său nuclear sau dacă le pune în stare de alertă, iar până în prezent nu a fost semnalată nicio schimbare.

Putin se pregăteşte să anunţe anexarea a patru regiuni ucrainene pe care trupele ruse le-au ţinut sub ocupaţie. Analişti şi cercetători militari şi-au exprimat îngrijorarea privind faptul că anexările vor creşte riscul ca armele nucleare să fie folosite. Serghei Lavrov a declarat recent că orice teritoriu care aparţine oficial de Rusia va primi protecţia deplină a Kremlinului.

„Liniile roşii privind luptele pe teritoriul rusesc vor fi complet depăşite. Armele NATO vor trage în teritoriul Rusiei, iar statul în sine va fi atacat direct conform noilor graniţe. După cum ştim, pentru Kemlin acesta este un motiv destul de bun pentru utilizarea armelor nucleare”, adeclarat generalul american în retragere Kevin Ryan.

În ciuda pericolului, există şi specialişti care privesc scenariul nuclear cu scepticism. Potrivit acestora, o armată cu moralul la pământ şi care se luptă cu propriile crize din interior, nu va putea realiza sau profita de o lovitură cu o armă nucleară tactică.

„Problema lor este că pentru a exploata aşa cum trebuie condiţiile create de o armă nucleară tactică trebuie să ai forţe coezive, coerente şi cu moralul foarte ridicat. Nu cred că armata rusă are în acest moment capacitatea sau moralul necesar pentru a profita de o asemenea oportunitate”, a declarat George Barros, analist militar la Institutul pentru Studiul Războiului.

Ameninţările nucleare ale lui Vladimir Putin sunt văzute mai degrabă ca o încercare de a forţa Occidentul să renunţe la sprijinul oferit Ucrainei, prin crearea mitului fals că liderul de la Kremlin e cel mai periculos atunci când este încolţit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
arme nucleare,
alerta,
europa,
folosire,
risc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.