Esec al planului de austeritate in Grecia. Ce urmeaza?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 mai 2011 17 afişări

Reuniunea extraordinara a liderilor partidelor politice din Grecia, in cautarea unui consens asupra planului de austeritate de care depinde finantarea externa, s-a soldat vineri cu un esec, dupa ce seful Partidului Comunist si cel al coalitiei partidelor de stanga Syriza au parasit intalnirea.

Premierul Giorgios Papandreou a afirmat, conform publicatiei elene Capital, ca in aceste conditii, el "va merge inainte singur, fara alegeri, pana in 2013".

Reuniunea de trei ore si jumatate, convocata de presedintele Karolos Papoulias, era menita sa deblocheze programul cel nou de austeritate propus de premierul Papandreou, sub rezerva ca in cazul unui esec, raman deschise toate optiunile, inclusiv cea a alegerilor anticipate, asa cum s-a intamplat in Portugalia dupa respingerea planului de restrangere a cheltuielilor bugetare.

"Timpul trece", a reactionat comisarul european Olli Rehn, dupa esecul reuniunii, afirmand ca Bruxellesul "regreta esecul liderilor de partide de a ajunge la un consens pentru ajustarile necesare spre a traversa actuala criza a datoriilor". "Trebuie sa se ajunga in curand la un acord, pentru ca timpul trece. Speram ca eforturile in directia unui acord intre partide pentru sustinerea programului UE-FMI vor continua", a declarat Rehn, citat de Kathimerini.

Presedintele Eurogrupului (ministrii de finante ai zonei euro), Jean-Claude Juncker, a declarat ca transa nu va fi primita decat daca Grecia prezinta garantii de refinantare pentru urmatoarele 12 luni, ceea ce depinde direct de credibilitatea programului fiscal si de privatizare.

CE I SE CERE GRECIEI

Programul de austeritate prevedea urmatoarele masuri, menite sa reduca deficitul bugetar la 7,5% din PIB pana la sfarsitul anului si sa convinga pietele financiare ca Grecia "nu traieste peste mijloacele sale", asa cum s-a exprimat comisarul Olli Rehn:

1) Reducerea costurilor cu asistenta medicala, in total cu 260 mil. euro

2) Reducerea cheltuielilor de asistenta sociala cu 345 mil. euro

3) Reducerea pensiilor cu 245 mil. euro, prin masuri temporare sau reformarea sistemului de acordare

4) Cresterea contributiiloe pentru toti angajatii, care ar urma sa aduca la buget suma totala de 380 mil. euro. O taxa speciala de solidaritate de 1% va fi aplicata tuturor functionarilor publici, iar in sectorul privat, povara taxei va fi impartita intre angajati si angajatori.

Ministerul de Finante s-a angajat, de asemenea, sa accelereze privatizarile, in cadrul planului de a vinde in total active de 50 de miliarde de euro, in conditiile in care Grecia risca sa nu primeasca a cincea transa din acordul de finantare cu UE si FMI, la 29 iunie.

Ministrul de resort, Giorgios Papakonstantinos, a promis ca se va intalni cu reprezentantii Deutsche Telekom pentru a-i convinge sa cumpere 10% din operatorul telecom OTE, si sa publice in cursul verii anunturile de vanzare pentru Hellenic Postbank, Piraeus Bank, portul Salonic, Loteria de Stat, compania de gaze DEPA, compania metalurgica Larko, compania de productie militara Hellenic Defence Systems si altele.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/esec-al-planului-de-austeritate-in-grecia-ce-urmeaza-8291191
8291191
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.