Epuizarea la locul de muncă, un fenomen fără graniţă

Autor: Ioana Matei Postat la 30 septembrie 2017 117 afişări

Epuizarea la locul de muncă este un fenomen fără graniţă: în Franţa, de pildă, între 2008 şi 2009, 35 dintre angajaţii France Telecom s-au sinucis din cauza acestuia, mai mulţi dintre ei au lăsat bilete în care au spus că munca este de vină pentru acest gest disperat.

 Sindicatele au acuzat CEO-ul companiei, pe Didier Lombard, de crearea unui mediu de muncă care îi împiedică pe angajaţi să muncească în condiţii bune; ulterior, acesta a fost pus sub acuzare. Primele semnale de alarmă referitoare la epuizarea angajaţilor din România au început în 2007, cu pierderea vieţii unei tinere manager, în vârstă de 31 de ani, care muncea într-o companie de consultanţă. Anterior, tânăra trimisese un mail unui prieten în care îşi descria programul – zilnic 5 ore de somn, chiar şi în weekend – epuizarea a fost luată în calcul drept cauză a morţii. În 2010, o altă tânără a murit – de această dată ea lucra zi-noapte ca programator într-o firmă britanică, potrivit colegilor ei – au existat şi în această situaţie suspiciuni de epuizare extremă. Din fericire, unii dintre angajaţi conştientizează aceste stări înainte de a fi prea târziu. În 2014, Costina Constantin, care apăruse în ediţia de atunci a catalogului 100 TINERI MANAGERI DE TOP, declara Business Magazin că renunţă la poziţia de manager pentru divizia de controlling a companiei Sanofi din România, Moldova, Ungaria şi Bulgaria şi se va dedica vieţii personale. „Sper ca în mai puţin de cinci ani să gasesc echilibrul esenţial între zona profesională şi cea personală. Dacă nu aş fi ales drumul către o cariera în domeniul financiar, mi-ar fi placut enorm să merg catre o zona artistică, respectiv design interior”, spunea atunci Costina Constantin. Potrivit informaţiilor profilulii de LinkedIn (nu a putut fi contactată în timp util pentru acest material), după o pauză de aproximativ un an, a devenit managing partner al Stalfort Audit.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.