Emil Boc: Peste 100.000 de bugetari au fost restructurati in acesti doi ani, insa "nu este un element de mandrie"

Postat la 26 noiembrie 2010 26 afişări

Premierul Emil Boc a declarat ca la 31 octombrie ramasesera in sistem 1.291.000 de bugetari, fata de 1.350.000 in luna iulie si 1.398.000 la sfarsitul lui decembrie 2008, iar pana la sfarsitul anului "Romania va ajunge cu siguranta, la 1.290.000 de bugetari".

"Nu este un element de mandrie, este un element de rigurozitate si de rationalitate de a avea un aparat bugetar atat cat isi poate permite Romania si de a face ceea ce trebuie pentru 22.000.000 de romani in acesta tara, astfel incat sa cheltuim atat cat ne permitem", a comentat prim-ministrul pe marginea cifrelor privind concedierile, intr-un interviu la postul public de radio.

El a spus ca, in privinta angajarilor in sectorul bugetar in 2011, Guvernul va continua politica de a ocupa doar un post din sapte, avand in vedere ca trebuie sa se incadreze in suma de 39 de miliarde de lei disponibili in fondul public de salarii pentru anul viitor.

In ceea ce ii priveste pe disponibilizati, premierul a afirmat ca intentioneaza sa propuna ca, daca cineva refuza de doua ori oferirea unui loc de munca in urma discutiilor cu un consilier de la ANOFM, avand in vedere oferta actuala de peste 10.000 de locuri de munca disponibile, a doua oara sa nu mai primeasca ajutor de somaj. "Deci iti ofer un loc de munca, il refuzi o data, daca si a doua oara l-ai refuzat, atunci din ziua urmatoare nu mai primesti ajutor de somaj, inseamna ca nu te intereseaza munca in Romania si vrei sa faci altceva", explica Emil Boc, apreciind ca oricum in Romania somajul "nu este foarte ridicat", intrucat se situeaza sub media Uniunii Europene.

In septembrie, rata medie a somajului in UE era de 9,6%, conform Eurostat. Datele ANOFM indica pentru septembrie un somaj de 7,35%, iar in octombrie a coborat la 7,08%.

In privinta reformelor facute pana acum pentru incadrarea in deficitul bugetar (6,8% anul acesta si 4,4% la anul), prim-ministrul a precizat ca Uniunea Europeana a confirmat ca nu mai este nevoie de alte masuri pentru a mentine Romania intr-un cadru de deficit fiscal care sa poata fi sustinut din resursele pe care le are. In acelasi timp insa, Boc a sanctionat votul din Senat in favoarea reducerii cotei unice de impozitare de la 16% la 10%, afirmand ca legea bugetului pentru 2011 nu se va schimba in functie de acest vot.

"Desi reducerea cotei unice poate parea benefica, in momentul de fata Romania nu si-o poate permite", afirma premierul. "Nu ne putem permite sa ne jucam, asa cum ne-au aratat foarte multi experti interni si internationali, cu o total lipsa de predictibilitate a sistemului financiar al tarii." Din punctul lui de vedere, votul pentru reducerea cotei unice, initiat de un grup de senatori PDL, se explica printr-o particularitate "oarecum nefericita" a sistemului parlamentar romanesc, care face ca Senatul sa abordeze o serie de teme cu mai mare lejeritate, stiind ca decizia finala va fi luata de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

"Sper insa ca in continuare parlamentarii nu vor mai da dovada de un asemenea exces de zel, pentru ca nu face decat sa ne aduca prejudicii interne si internationale din perspectiva relatiei cu mediul de afaceri, care are nevoie de decizii predictibile si fara prea multe schimbari", a mai spus Emil Boc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/emil-boc-peste-100-000-de-bugetari-au-fost-restructurati-in-acesti-doi-ani-insa-nu-este-un-element-de-mandrie-7750654
7750654
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.