Economistul-şef al BRD: Grexitul ar aduce o depreciere conjuncturală a leului de 5%, dar poate fi încă evitat

Autor: Raluca Ghinea Postat la 29 iunie 2015 139 afişări

Cel mai probabil scenariu privind Grecia este rămânerea ţării în zona euro, dar în eventualitatea unui Grexit efectele asupra cursului leu - euro vor fi conjuncturale şi reversibile, cu o depreciere a monedei naţionale de circa 5%, estimează economistul-şef al BRD, Florian Libocor.

"În condiţiile în care soluţia pentru problema Greciei va fi un exit (un scenariu puţin probabil dar parcă puţin mai mult decât acum 6 luni) vom vedea tensiuni pe pieţele valutare şi, probabil, atingerea limitelor intervalului normal de fluctuaţie. Este, totuşi, un scenariu care încă este posibil a fi evitat. Dat fiind faptul că sistemul nostru bancar este bine capitalizat, iar expunerea faţă de băncile greceşti este de circa 11-13%, cred că rezilienţa lui la un astfel de şoc este optimală. Asta nu înseamnă că mişcarea pieţelor nu va fi vizibilă, ci că va fi conjuncturală şi reversibilă. Astfel, în condiţiile unui Grexit putem avea în vedere o depreciere conjuncturală a ron de circa 5%", a declarat Libocor pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că scenariul cel mai probabil încă este favorabil rămânerii Greciei în zona euro şi a făcut o trimitere la istorie, atragând atenţia că grecii au tendinţa să ia decizii greşite şi că lecţia istorică a demonstrat că nu se pot descurca singuri sa rezolve problemele.

"Deteriorarea acestui scenariu depinde de cum va trata Grecia relaţia cu Europa din care face parte: cu individualismul spartan a lui Leonidas (la Termopile) sau cu înţelepciunea unificatoare a lui Temistocle (la Salamina). Istoria ne arată că abordarea celui din urmă a salvat Grecia atunci", a spus Libocor.

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, în această săptămână, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Vineri noaptea, Tsipras a anunţat că vrea să organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminică această propunere.

Leul românesc şi eurobondurile Bulgariei au înregistrat luni cele mai mari scăderi între monedele şi obligaţiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor că sistemele bancare vor fi afectate de o ieşire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat în raport cu euro la 4,4931 unităţi, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar faţă de dolar a fost depăşit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, după evenimentele din Grecia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CURS,
ESTIMARE,
/actualitate/economistul-sef-al-brd-grexitul-ar-aduce-o-depreciere-conjuncturala-a-leului-de-5-dar-poate-fi-inca-evitat-14519066
14519066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.