După trei zile de doliu, revolta: 25.000 de oameni, în stradă pentru a impune schimbarea - FOTO

Autor: Ana Maria Lazăr, Alice Draghici Postat la 04 noiembrie 2015 81 afişări

După cele trei zile de doliu naţional, după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşamanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestul care a început marţi seară în Piaţa Universităţii a fost anunţat luni pe Facebook, cu mesajul "Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători" şi "Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificaţi în numele şpăgii!".

Înainte de ora 18.00, anunţată pentru începerea manifestaţiei, peste 100 de oameni, majoritatea tineri, erau deja la Universitate, în zona fântânii, unde au format o cruce din lumânări şi au depus flori, în amintirea celor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la clubul Colectiv.

De altfel, cei veniţi la protest au adus poze cu tinerii decedaţi, alături de steaguri naţionale şi pancarte cu mesaje precum: "The day we give in is the day we die. Goodbye to Gravity" (Ziua în care cedăm este ziua în care murim - versuri ale trupei Goodbye to Gravity), "Bunicii la război, părinţii la Revoluţie, e rândul nostru acum", "Corupţia ucide", "Corruption Kills", "România fără ei", "Corupţia, indiferenţa şi lăcomia ucid toată România", "Politicieni, toţi sunteţi vinovaţi de masacrarea României", "Şpagatone şi prietenii tăi, dormiţi bine?".

Nu au lipsit nici imagini parodice cu Gabriel Oprea sau un afiş cu trei porci din filmul de animaţie "Ferma animalelor".

Piaţa s-a umplut apoi de o mulţime eterogenă, formată din adolescenţi, tineri, familii cu copii mici şi oameni în vârstă.

Oamenii au început să ceară demisia lui Piedone, a lui Oprea şi a premierului Victor Ponta, spunând că s-au săturat de corupţia şi indiferenţa din rândul autorităţilor, care au dus la o asemnea tragedie.

Piedone le-a şi trimis un răspuns: a anunţat printr-un comunicat că în rondul din zona clubului Colectiv va fi ridicat un monument în memoria victimelor - "Monumentul celor fără de vină".

Numărul celor din Piaţa Universităţii a crescut rapid, astfel că, înainte de ora 19.00, mii de manifestanţi au pornit în marş spre Guvern, cerând demisiile primarului sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta.

"Piedone nu uita, a venit şi vreama ta", "Jos Oprea", "Jos Ponta", "Piedone asasin, Oprea asasin" strigau manifestanţii în drum spre Guvern.

Pe drum, protestatarii au întâlnit o maşină de pompieri şi au început să strige: "Cinste lor, cinste pompierilor", iar aceştia le-au răspuns la scandări pornind sirena. De asemnea, manifestanţii le-au strigat celor aflaţi în maşini pe bulevard "Şi voi aveţi copii".

În faţa Guvernului, au ajuns peste 15.000 de oameni, care au umplut Piaţa Victoriei, şi alţii au continuat să li se alăture.

Cu excepţia unei scurte ciocniri între un grup de manifestanţi şi jandarmii care se alăturau cordonului deja format din faţa sediului Guvernului, manifestaţia din Piaţa Victoriei a decurs fără incidente.

Oamenii au scandat "Jos Guvernul", "Nu plecăm până nu plecaţi", "Ne-am săturat", "Toate partidele politice, aceeaşi mizerie", "Demisia", "Să vă fie frică, poporul se ridică", "N-aveţi coloană, decât oficială", "Voi daţi afară tinerii din ţară", "Ruşine să vă fie", "Oprea e de vină pentru moartea lui Gigină", "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă", "Ultima soluţie, înc-o revoluţie".

În timp ce miile de oameni protestau în faţa Guvernului, a fost anunţată, pe surse, demiterea de către premier a şefului ANPC, Marius Dunca. La scurt timp a apărut şi în Monitorul Oficial decizia de eliberare din funcţie, alături de cea de numire la şefia ANPC a unui secretar de stat din Ministerul Economiei, Bogdan Pandelică.

Marea de oameni din Piaţa Victoriei a început să se îndrepte, în jurul orei 21.00, spre sediul MAI, pe Calea Victoriei. Miile de oameni care au ajuns primii s-au oprit mai întâi în faţa Bisericii Kretzulescu, unde s-au aşezat pe jos pentru a ţine un moment de reculegere. Apoi au bătut din palme şi s-au dus să protesteze şi în faţa instituţiei conduse de Gabriel Oprea şi păzite în timpul protestului de peste 100 de jandarmi. Din urmă venea un convoi uriaş, numărul manifestanţilor crescând în continuu.

"Sunt mândră că au ieşit atâţia oameni în stradă, îmi doream şi aveam speranţa că vin. Din păcate, a fost nevoie de o tragedie ca să ne deschidă ochii", a spus Simona, de 26 de ani.

Mulţimea, deja de aproximativ 25.000 de oameni, a continuat să mărşăluiască până la Palatul Parlamentului, unde primii protestatari au ajuns în jurul orei 22.00. Doi - trei tineri au sărit gardul, în timp ce mulţimea a continuat să scandeze împotriva politicienilor, strigând "Hoţii" şi "Demisia".

Următoarea oprire a convoiului a fost la Primăria Sectorului 4, păzită de asemnea de jandarmi, unde manifestanţii au cerut demisia lui Piedone, strigând "Demisia", "Ruşine, ruşine să vă fie", "Asasinii" şi "Ieşi afară, javră ordinară".

Scandările au fost întrerupte pentru scurt timp de un pocnet, ca de la o petardă, jandarmii şi-au pus căştile, dar nu au avut loc acte de violenţă. Manifestanţii au reluat scandările, strigând "Fără violenţă" şi "Colectiv". De asemenea, au aprins lumânări pe trotuar în faţa primăriei.

"Moatea fraţilor noştri de la club a fost ultima picătură. Ăsta e doar începutul sfârşitului lor", a spus Mihai Stoica, unul dintre protestatari.

La plecarea de la Primăria Sectorului 4, unii dintre manifestanţi au vrut să meargă spre Clubul Colectiv, alţii la Patriarhie, cei mai mulţi pornind înapoi spre Universitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris pe Facebook, în jurul orei 22.30, că este impresionat de manifestări şi că următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă.

Câteva de oameni se aflau şi după miezul nopţii în Piaţa Universităţii.

"Am venit pentru prietenii noştri, fraţii noştri, familia noastră, oameni dragi nouă. E momementul să se schimbe ceva. Sunt mulţumit că cei care au fost aici în seara asta au făcut ceva, probabil că au tras un semnal de alarmă şi se simte. Cred că schimbarea începe din noi, degeaba îl schimbăm pe ăla sau pe ăla. Fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume şi de aici se leagă toate", a spus Sergiu, un alt tânăr care a fost marţi în stradă.

Manifestaţii precum cea din această seară, în care centrul Bucureştiului a fost cucerit de mii de protestatari, ale căror revendicări au răsunat ore în şir, nu au mai avut loc din toamna anului 2013, când o lege iniţiată de Guvern pentru demararea proiectului minier de la Roşia Montană a trezit de asemenea în oameni un sentiment de revoltă şi i-a determinat să protesteze săptămâni în şir, până la respingerea legii.

Proteste similare au avut loc, marţi seară, şi în alte oraşe, printre care Iaşi, Braşov şi Ploieşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROTEST,
COLECTIV,
/actualitate/dupa-trei-zile-de-doliu-revolta-25-000-de-oameni-in-strada-pentru-a-impune-schimbarea-foto-14873107
14873107
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.