Două treimi din români spun că sunt fericiţi la job

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 06 decembrie 2016 107 afişări

Două treimi din români spun că sunt fericiţi la job

Peste 61% dintre angajaţii din România, care au participat la un sondaj derulat de eJobs, spun că sunt fericiţi la actualul loc de muncă. Sondajul face parte din campania #HappyLaJob şi s-a desfăşurat online pe platforma eJobs.ro, cu obiectivul de a afla cât de fericiţi sunt românii la job. Peste 123.000 de români, atât angajaţi, cât şi antreprenori, directori de companii sau bloggeri din toată ţara, şi-au declarat nivelul de fercire prin răspunsuri la o serie de întrebări în perioada octombrie-noiembrie 2016.

Chestionarul #HappyLaJob a pornit cu întrebarea „Eşti Happy?”, la care 65% dintre participanţi au răspuns pozitiv. Mulţumirea la locul de muncă a fost însă evaluată prin intermediul a cinci piloni principali ai fericirii în viaţa profesională: pasiunea, onestitatea, echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, impactul activităţii în cadrul companiei şi evoluţia în carieră.

●          Pasiune: „Ia te uită, ai ajuns la sfârşitul zilei! Dar... ai pus măcar un pic de pasiune în ce-ai făcut azi?” 68% dintre respondenţi s-au declarat pasionaţi de jobul lor şi au confirmat că pun pasiune în ceea ce fac în fiecare zi.

●          Onestitate: „Ştii cum e cu minciuna şi picioarele ei scurte. Îţi place cât de <pe bune> sunt lucrurile la jobul tău?” 56% dintre participanţi simt că au parte de transparenţă la locul de muncă.

●          Echilibru: „Reuşeşti să-mparţi cu măiestrie orele la job, ca să-ţi rămână şi pentru acasă?” 63% dintre respondenţi spun că reuşesc să atingă un echilibru sănătos între viaţa personală şi cea profesională.

●          Impact: „A fi sau a nu fi... doar un angajat. Simţi că îţi laşi amprenta la locul de muncă prin ce faci?” 70%, cel mai mare procent din întregul sondaj, simt că munca lor face diferenţa în companie sau în societate, într-un fel sau altul.

●          Evoluţie: „Hai să facem cunoştinţă cu tine peste 5 ani. Te vezi tot la acelaşi loc de muncă?” 46% consideră că au locul şi oportunităţile necesare pentru a evolua la job.

 „Fericirea la job este atunci când e duminică seara şi nu te gândeşti cu tristeţe că a doua zi trebuie să te duci la birou. Dar nu numai. Este o combinaţie între a fi cu adevărat pasionat de ceea ce faci, a face în fiecare zi ceva care contează, a avea oportunităţi să ajungi mai sus pe scara ierarhică şi, în acelaşi timp, a menţine o viaţă personală echilibrată, fără a lăsa jobul să-ţi fure din timpul pentru hobby-uri”, spune Laura Chiculiţă, chief marketing officer în cadrul eJobs România.

În ansamblu, 26% dintre respondenţi s-au declarat în totalitate fericiţi la locul lor de muncă, din toate punctele de vedere, în timp ce mai puţin de 10% dintre participanţii la sondaj au răspuns negativ la toate întrebările. Dintre cei care spun că se bucură de echilibru între viaţa personală şi cea profesională, 4 din 10 menţionează că îşi doresc să poată avea un impact mai mare în companie sau în societate prin munca lor. În acelaşi timp, o treime dintre cei care nu văd impactul muncii lor sunt totuşi foarte pasionaţi de ceea ce lucrează zi de zi.

Sondajul #HappyLaJob a avut şi o componentă deschisă, opţională, în care respondenţii au descris ce înseamnă pentru ei fericirea la job. Mulţi dintre angajaţii şi antreprenorii care au participat la sondaj au lăsat şi testimoniale.

„Fericirea cred că este relativă pentru fiecare persoană în parte şi cred că se măsoară în grade de linişte, confort şi siguranţă”, a scris Livia Porfire, recruitment specialist în cadrul Flanco. „Când există un sens în viaţă. Când ce faci tu înseamnă ceva pentru propria ta persoană şi te reprezintă şi ajunge în nişte straturi ale sufletului tău, care contează într-un fel”, a spus şi Oana Titică, antreprenor Chicineta. Sau „faptul că lucrez cu oameni mişto, care nu se tem să încerce idei noi şi să se autodepăşească, care gândesc <în afara cutiei>. Fac ceea ce îmi place şi învăţ în fiecare zi”, după cum a scris şi Ciprian Maxim, designer grafic.

Campania „#HappyLaJob: Un demers pentru fericire-n Univers”, derulată de eJobs, face parte dintr-o iniţiativă strategică amplă pentru creşterea nivelului de fericire faţă de viaţa profesională din România. eJobs a ridicat o întrebare în jurul căreia gravitează multe decizii, atitudini şi acţiuni din viaţa de zi cu zi şi din carieră şi anume dacă „Eşti fericit?”. eJobs.ro propune aproape 30.000 de joburi celor care răspund negativ sau care ar vrea să fie mai mulţumiţi de locul lor de muncă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fericire,
romani,
munca,
pasiune,
angajati,
sondaj

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.