Doua cutremure in Spania. Bilant: 9 morti, aproape 300 de raniti (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 mai 2011 46 afişări

Opt persoane au murit miercuri seara la Lorca, Spania (provincia Murcia din sud-estul tarii) in urma unui cutremur de 5,1 grade pe scara Richter, precedat de un altul de 4,5 grade, a anuntat Ministerul de Interne de la Madrid, citat de El Pais.

El Mundo citeaza autoritatile locale, care au confirmat initial moartea a 8 persoane, majoritatea lovite de bucati de zid desprinse din cladiri, precum si ranirea a 120 de oameni, intre care trei raniti grav. Printre dintre cei ucisi se afla si un adolescent ai carui parinti aveau un bar intr-una din cladirile afectate de cutremur si care iesise sa-si plimbe cainele, conform publicatiei locale La Verdad. Toti cei opt morti sunt cetateni spanioli.

Ulterior, dintre cei trei raniti grav, o femeie a decedat, ridicand la 9 numarul mortilor, in timp ce numarul ranitilor s-a ridicat la 293.

Mai multe imobile din Lorca au fost grav afectate, inclusiv o biserica si castelul din localitate, precum si alte cladiri istorice, case si institutii publice. Oamenii au iesit in strada, speriati de posibilitatea unor replici (un reporter tv chiar a anuntat ca va urma o replica, fara a cita vreo sursa), iar comunicatiile telefonice si feroviare au fost intrerupte. Spitalul Rafael Mendez a fost evacuat, dupa ce cateva zeci de pacienti si angajati au fost raniti, iar 270 de evacuati au fost transportati la spitalele din Murcia, Cartagena si Cieza. Circa 350 de militari, membri ai Unitatii Militare de Urgenta de la Valencia, au fost trimisi la Lorca de guvern pentru a ajuta la cautarea si salvarea ranitilor.

TVE a surprins in direct caderea clopotnitei de la biserica San Diego, construita in secolul al XVII-lea:

Epicentrul a fost localizat in lantul muntos Tercia din apropiere de Lorca, langa autostrada Murcia si a fost simtit in mai multe localitati din regiune, precum si in alte provincii, ca Almeria si Albacete, dar si in regiunea Madrid. Seismele s-au produs la numai 10 km adancime, ceea ce explica si de ce au provocat atatea daune. Tunelul de pe autostrada spre directia Andalucia a fost blocat de vehicule, iar autoritatile au recomandat automobilistilor sa evite zona. Partidele politice si-au suspendat actiunile de campanie electorala pentru alegerile municipale din 22 mai.

"Si la radio nu e nimic. Toata lumea e cu fotbalul. Ce tara!", scrie un utilizator pe forumul ziarului El Mundo, referindu-se la meciul de miercuri seara dintre Barcelona si Levante, in urma caruia Barcelona a castigat campionatul Spaniei.

Primaria din Lorca a pregatit alimente si apa pentru 10.000 de oameni care urmau sa-si petreaca noaptea in pavilionul de targuri si expozitii, avand in vedere ca alte edificii publice capabile sa adaposteasca un mare numar de sinistrati au fost afectate de cutremur. Responsabilii serviciilor de urgenta au recomandat celor din localitatile vecine sa-si petreaca noaptea in locuri publice, nu in case, si sa nu se apropie de canale sau zone inundabile, avand in vedere ca infrastructura de diguri din zona amenajate pe raul Guadalentin ar fi putut fi afectata.

In orele urmatoare au avut loc mai multe replici de mica intensitate, cea mai puternica avand 3,9 grade.

Cutremurele de miercuri, care au avut loc la circa doua ore diferenta (al doilea a avut loc la 18,50 ora Spaniei, primul in jurul orei 17), sunt comparabile cu cel de 4,7 grade inregistrat in aceeasi zona in 2005, ce nu a provocat insa victime. Murcia face parte din aria cu cea mai bogata activitate seismica din Spania, dar evenimentele de miercuri sunt cele mai grave din 1956 incoace, cand 12 oameni au murit in urma unui seism din regiunea Granada.

Lorca are o populatie de peste 92.000 de locuitori.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Spania,
cutremur,
Lorca,
Murcia,
Madrid,
seism,
autostrada,
morti
/actualitate/doua-cutremure-in-spania-bilant-9-morti-aproape-300-de-raniti-video-8262473
8262473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.