Doi din cei mai tineri 35 de inovatori ai lumii sunt de origine română. Cine sunt ei şi ce i-a adus în acest clasament

Autor: Ioana Matei Postat la 21 iulie 2019 224 afişări

Doi din cei mai tineri 35 de inovatori ai lumii sunt de origine română. Cine sunt ei şi ce i-a adus în acest clasament

Raluca Ada Popa şi Mariana Popescu  se află pe lista celor 35 de tineri inovatori de sub 35 de ani realizată în fiecare an de publicaţia MIT Technology Review.

Raluca Ada Popa, în vârstă de 32 de ani, a studiat la Universitatea din California, Berkley şi s-a născut în România, în Sibiu.

Ea a ajuns în clasamentul tinerilor inovatori ai lumii realizat de MIT Technology Review după ce a conceput o metodă de securitate pentru computere care ar putea proteja datele, chiar şi atunci când atacatorii reuşesc să pătrundă în sistem. Potrivit Technology Review,  Raluca Ada Popa a găsit o modalitate prin care să facă practice calculele pe bazate pe date criptate. În prezent, tehnicile ei permit sistemelor să opereze ca şi cum ar fi legate la ochi: sunt capabile să calculeze bazându-se pe date pe care nu le văd. O inovaţie mai recentă a ei, Helen, poate fi folosită de spitale pentru ca acestea să împărtăşească şi să agrege datele pacienţilor fără să compromită confidenţialitatea acestora. O altă tehnologie dezvoltată de ea, Opaque, securizează sistemele hardware împotriva software-urilor care sunt posibil compromise şi este folosită în prezent de companii precum IBM. Raluca Ada Popa este cofondator al companiei de securitate cibernetică PreVeil.

Mariana Popescu are tot 32 de ani şi a studiat arhitectura la Universitatea de Tehnologie din Delft, Olanda. Ea a dezvoltat algoritmii capabili să transforme materialele textile în cofraje complexe pentru clădirile din beton. Astfel, un design arhitectural poate fi transpus într-o matriţă care poate fi folosită de maşinării industriale.

Inovaţia ei reprezintă o modalitate eficientă şi sustenabilă de construcţie a unor structuri complexe cu o amprentă minimă asupra mediului, într-un timp record şi la preţuri scăzute. Are totodată potenţialul de a grăbi construcţiile din tabere de refugiaţi, zone de război sau din cele lovite de calamităţi naturale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tineri,
inventii,
lista,
romanca,
california,
folosire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.