DNA a clasat unul dintre dosarele lui Dan Barna

Autor: Sorina Matei, Mediafax Postat la 22 septembrie 2021 154 afişări

DNA a clasat unul dintre dosarele lui Dan Barna

Procurorii DNA au clasat unul dintre cele două dosare pe fonduri europene în care a fost implicat numele co-preşedintelui USR PLUS, Dan Barna.

Primul dosar a fost clasat după o perioadă de 3 ani şi 2 luni pe motiv că fapta nu există, anunţă DNA într-un răspuns pentru MEDIAFAX şi Aleph News.

Dosarul în care a fost implicat Dan Barna a fost cercetat de DNA, Serviciul teritorial Alba Iulia, şi a avut ca obiect presupuse infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. În această cauză, în care urmărirea penală a fost începută doar cu privire la faptă „in rem”, la data de 2 aprilie 2018, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării. De asemenea, a mai fost dispusă soluţia disjungerii şi continuarea cercetărilor într-o cauză nou constituită în cadrul aceleiaşi unităţi de Parchet. În acest nou dosar, la data de 18 martie 2019, procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus soluţia clasării.

„Ulterior, la data de 28 octombrie 2019, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a dispus infirmarea în întregime a ordonanţei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale, în această cauză. În cursul lunii octombrie 2019, pe baza informaţiilor apărute în media, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor presupuse infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Ulterior, cele două dosare (cel redeschis şi cel constituit prin sesizare din oficiu) au fost reunite, iar în noul dosar, pentru completarea cercetărilor, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico - ştiinţifice de către specialişti din cadrul DNA şi a unui control de specialitate din partea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF. Nici din constatarea tehnico-ştiinţifică, nici din controlul DFAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi nici cu privirea la săvârşirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene. În consecinţă, după epuizarea cercetărilor, la data de 14 iunie 2021, a fost dispusă soluţia clasării”, arată DNA într-un răspuns la solicitarea MEDIAFAX şi Aleph News.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, nu au rezultat probe certe şi suficiente pentru a dovedi că faptele există.

În al doilea dosar în care a fost pomenit numele lui Barna şi în care există sesizări ale DLAF, DNA continuă cercetările in rem, neavând până acum niciun suspect şi niciun inculpat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dna,
barna,
clasare,
dosare,
cercetari,
dosar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.