Djohar Ţarnaev, al 62-lea deţinut care intră în culoarul federal al morţii în SUA

Autor: Iuliana Enache Postat la 16 mai 2015 933 afişări

Djohar Ţarnaev, autorul atentelor de la Maratonul din Boston, va fi cel de-al 62-lea deţinut condamnat la moarte la nivel federal, însă este puţin probabil ca execuţia lui să aibă loc în viitorul apropiat, potrivit paginii electronice a Centrului de informaţii privind pedeapsa capitală (DPIC).

Condamnările la moarte sunt "extrem de rare" la nivel federal, iar administraţia americană nu cere pedeapsa capitală decât în cazul unei "infracţiuni neobişnuite", explica în 2013, pentru AFP, Richard Dieter, directorul DPIC. Aceasta nu înseamnă însă că el va fi executat în viitorul apropiat, din cauza procedurilor de apel care se pot întinde pe mulţi ani.

Atentatele de la Maratonul din Boston, comise la 15 aprilie 2013 de fraţii de origine cecenă Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, au provocat moartea a trei persoane şi rănirea altor peste 260. În timp ce Tamerlan a murit în timpul unui schimb de focuri cu poliţia la patru zile după atentat, fratele său, Djohar, atunci în vârstă de 19 ani a fost apturat şi judecat. Vineri, el a fost condamnat la moarte.

Dhojar Ţarnaev, acum în vârstă de 21 de ani intră astfel în culoarul federal al morţii, unde va fi cel de-al 62-lea deţinut, însă cel mai tânăr dintre ei.

Doar trei bărbaţi au fost executaţi astfel de la restabilirea pedepsei cu moartea în Statele Unite, în 1976. Alte 61 de persoane sunt în prezent deţinute în culoarul morţii federal, în Indiana, faţă de peste 3.000 în închisorile statale, potrivit bazei de date a DPIC.

Cazul cel mai celebru este cel al lui Timothy McVeigh, executat la 11 iunie 2001, printr-o injecţie letală, la vârsta de 33 de ani, pentru atentatul din Oklahoma City, soldat cu 168 de morţi în 1995.

A urmat la scurt timp executarea lui Juan Garza la 19 iunie 2001, pentru uciderea a trei hispanici în cadrul traficului de droguri din Texas, apoi cea a unui fost combatant în războiul din Golf, Louis Jones, la 18 martie 2003, pentru violarea şi uciderea unei femei militar în Texas.

Cei trei bărbaţi au fost executaţi în camera morţii federală, instalată în Terre Haute, în Indiana. În cazul în care Djohar Ţarnaev va fi condamnat în apel şi executat, "este aproape sigur că acest lucru se va întâmpla în Indiana", a adăugat Dieter. Judecătorul poate să aleagă un alt stat pentru execuţie, deoarece Massachussetts, unde a avut loc dublul atentat din Boston, a abolit pedeapsa capitală.

Decizia de a cere pedeapsa cu moartea la nivel federal îi revine secretarului Justiţiei, la recomandarea unui comitet format din apărare şi procurori federali.

În ianuarie 2014, fostul secretar al Justiţiei Eric Holder a cerut pedeapsa cu moartea în cazul lui Ţarnaev din cauza "naturii comportamentului incriminat şi a prejudiciului rezultat". Succesoarea sa, Loretta Lunch, a declarat vineri că pedeapsa cu moartea este o "pedeapsă adecvată pentru această crimă odioasă".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
ŢARNAEV,
EXECUŢIE
/actualitate/djohar-tarnaev-al-62-lea-detinut-care-intra-in-culoarul-federal-al-mortii-in-sua-14277050
14277050
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.