Dispariţia unui simbol: Retailerul Toys R Us îşi va închide toate magazinele până la sfârşitul săptămânii

Autor: Alex Ciutacu Postat la 26 iunie 2018 4086 afişări

Dispariţia unui simbol: Retailerul Toys R Us îşi va închide toate magazinele până la sfârşitul săptămânii

Gigantul Toys R Us are parte de ultimele zile pe străzile americane înainte să dispară permanent din peisajul retailului mondial, potrivit Business Insider.

Retailerul de jucării îşi va închide toate businessurile în desfăşurare până vineri, 29 iunie. După acest moment, toate magazinele se vor închide, iar Toys R Us va înceta să existe pe piaţă, în cel de-al treilea cel mai mare faliment din istoria retailului american.

Contul de Twitter al retailerului a numărat zilele. Mai multe magazine au rămas fără marfă pe rafturi şi s-au închis deja. Acelea care sunt încă deschise au reduceri finale cuprinse între 60% şi 90%.

Este un sfârşit istoric al unui retailer care a fost cunoscut drept „cel care omoară categoria”– însemnând că este atât de bun la un segment de business încât forţează alte magazine să iasă din business.

Toys R Us a depus cererea de lichidare a businessului din SUA în luna martie, declanşând procesul de vânzare sau închidere a celor 735 de magazine din Statele Unite. Cererea de intrare in faliment a fost depusă în luna septembrie a anului trecut.

Dezbaterea cu privire la modul în care a ajuns retailerul în faliment este amplă printre analişti şi executivi.

Toys R Us a fost la un moment dat liderul pieţei. În anii 90, era cel mai mare retailer de jucării din Statele Unite, extinzându-se rapid şi scoţând multe lanţuri din business. Însă, până în 1998, lucrurile s-au schimbat, şi Walmart a început să vândă mai multe jucării decât Toys R Us în Statele Unite.

Toys R Us a lansat atunci un plan de reorganizare care s-a terminat cu compania în căutare de potenţiali cumpărători. Bain Capital, Kohlberg Kravis Roberts şi Vornado Realty Trust au investit cumulat 1,3 miliarde de dolari în 2005, privatizând Toys R Us.

Cu toate acestea, după ce a fost cumpărat, retailerul a rămas cu o datorie masivă de 5 miliarde de dolari, de care nu a scăpat nici măcar zece ani mai târziu.

Potrivit cererii de intrare în faliment, Toys R Us făcea încă plăţi anuale de 400 de milioane de dolari pe datorii în fiecare an.

Din perspectiva angajaţilor, falimentul Toys R Us este ceea ce se întâmplă când Wall Street-ul pune profiturile înaintea oamenilor

Ann Marie Reinhart Smith a lucrat la Toys R Us pentru 29 de ani. Acum, femeia din Durham, Carolina de Nord, este o bunică şomeră după ce a fost concedidată în cadrul falimentului şi lichidării brandului simbol de jucării, potrivit NBC.

Smith este doar unul din cei 30.000 de angajaţi americani care au ajuns şomeri după ce lanţul de retail, cu o istorie de peste 70 de ani, a început să închidă businessul.

Prăbuşirea lanţuui de magazine este rezultatul unui deceniu de managament dezastruos gestionat de firmele de pe Wall Street care au cumpărat compania şi au îngropat-o în datorii de miliarde de dolari.

Într-un final lanţul s-a prăbuşit primăvara aceasta sub greutatea datoriilor, marcând al treilea cel mai mare faliment din retailul american.

Publicaţia americană scrie că povestea bunicii Smith serveşte ca dovadă a ceea ce se întâmplă cu angajaţii când Wall Street-ul îi neglijează în cursa nesfârşită după profit.

Între timp, baronii fondurilor de investiţii care au cumpărat compania în 2005 au obţinut sute de milioane de dolari în profituri, iar executivii de top din companie pleacă cu pachete compensatorii de 16 milioane de dolari.

„Angajaţii din retail sunt deja prost plătiţi”, i-a spus Smith senatorului Bernie Sanders în data de 13 mai când acesta s-a întâlnit cu viitorii şomeri de la Toys R US în Washington. „Acum să fim daţi afară fără pachete compensatorii este devastator. Să nu ştii cum îţi vei plăti chiria, cum îţi vei hrăni familia şi cum îţi vei plăti facturile este absolut umilitor”.

Acest fenomen nu este o problemă doar pentru Toys R Us. De-a lungul ţării fondurile de investiţii profită de muncitorii prost plătiţi din retail pentru a-şi spori profiturile şi închid magazine când profiturile nu mai sunt ce au fost, zdruncinând comunităţi întregi.

Potrivit Fortune, retailerul a înregistrat vânzări de 11,5 miliarde de dolari în 2016, dar cu toate acestea Toys R Us pierdea bani, îngreunat de datoriile de peste 5,2 miliarde de doalri.

Datoriile sunt rezultatul achiziţionării retailerului de către fondurile Bain Capital, KKR şi Vornado Realty Trust, într-o tranzacţie de 6,6 miliarde de dolari, din care fondurile au pus pe masă doar 20%, iar restula fost plătit printr-o datorie care a fost trecută în contul retailerului.

Publicaţia americană scrie că aceste fonduri de investiţii sunt „prădători” şi „vulturi capitalişti”. Acum, mai mult ca niciodată, aşa cum spune şi senatorul Sanders, este o problemă sistemică cu fondurile care intră într-o companie pe care o încarcă de datorii şi apoi o aruncă într-un tribunal declarând falimentul înainte de a trece la următoarea victimă.

„Politicienii trebuie să iasă în faţă şi să ne ajute”, i-a spus Smith lui Sanders. „Nu este corect ca executivii, care deja au salarii frumuşele, să ia milioane de dolari în bonusuri iar noi, car le-am construit brandul, să nu luăm nimic”.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inchidere,
magazine,
disparitie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.