Dilema saudiţilor: În timp ce toată lumea e cu ochii pe Ucraina, Prinţul Moştenitor este strivit între ciocan şi nicovală. Decizia care ar putea schimba tot

Autor: Ştefan Stan Postat la 17 martie 2022 300 afişări

Dilema saudiţilor: În timp ce toată lumea e cu ochii pe Ucraina, Prinţul Moştenitor este strivit între ciocan şi nicovală. Decizia care ar putea schimba tot

Statele Unite şi Marea Britanie intensifică presiunile asupra Arabiei Saudite pentru ca aceasta să pompeze mai mult petrol şi să se alăture eforturilor de izolare a Rusiei, în timp ce Riyadhul nu s-a arătat prea dispus să răspundă şi a reluat ameninţarea de a renunţa la dolarii din vânzările sale de petrol către China, scrie Reuters. 

Premierul britanic Boris Johnson a zburat miercuri în cel mai mare exportator de ţiţei din lume, la o zi după ce consilierul american pe probleme de securitate Brett McGurk a sosit împreună cu o delegaţie americană.

Arabia Saudită şi vecinul său, Emiratele Arabe Unite, care se numără printre puţinii producători cu capacităţi de rezervă, au ignorat apelurile Occidentului de a cere mai mult ţiţei pentru a calma preţurile în creştere şi au respectat un pact de aprovizionare OPEC+ cu Rusia şi alţii.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, s-a confruntat cu critici acerbe din partea Occidentului în legătură cu asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, cu situaţia drepturilor omului la Riad şi cu războiul din Yemen. Preşedintele SUA, Joe Biden, a refuzat, până acum, să trateze direct cu prinţul, care este cunoscut pe scară largă ca MbS.

În condiţiile în care relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită sunt la un nivel scăzut, MbS a răspuns prin consolidarea legăturilor cu Rusia şi China, chiar dacă regatul are în continuare legături strânse de securitate cu Washingtonul.

McGurk şi alţi oficiali americani s-au întâlnit marţi cu înalţi oficiali saudiţi, presându-i să pompeze mai mult petrol şi să găsească o soluţie politică pentru a pune capăt războiului din Yemen, unde forţele conduse de Arabia Saudită se luptă cu grupul Houthi susţinut de Iran, au declarat două surse.

"V-aţi înşela dacă aţi crede că Washingtonul va renunţa la aceste două dosare", a declarat pentru Reuters una dintre cele două surse, care este familiarizată cu discuţiile.

Un oficial de rang înalt al administraţiei americane a declarat că McGurk se află în Orientul Mijlociu "discutând o gamă largă de probleme, inclusiv Yemenul", dar a refuzat să ofere detalii.

Între timp, premierul britanic a descris Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite ca fiind "parteneri internaţionali cheie" în efortul de a înstrăina lumea de hidrocarburile ruseşti şi de a pune presiune asupra preşedintelui rus Vladimir Putin după ce Moscova a invadat Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arabia saudita,
petrol

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.