Diaconescu, către Barroso: Ordonanţa lui Dragnea afectează modelul politic şi instituţional românesc

Autor: Indira Crasnea Postat la 26 august 2014 26 afişări

Ordonanţa referitoare la migarerea primarilor poate afecta "modelul politic şi instituţional al României"şi "altera rezultatul alegerilor prezidenţiale", se spune într-o scrisoare pe care fosul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a trimis-o, marţi, preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso.

"Mă simt obligat să vă fac cunoscută o problemă politică importantă care poate să afecteze modelul politic şi instituţional al României. În egală măsură, este o problemă care ar putea să altereze rezultatul viitoarelor alegeri prezidenţiale.Mă refer la o lege modificată, aşa cum a fost prezentată ea de către vicepremierul Liviu Dragnea, care le va permite primarilor care au fost aleşi în iunie 2012 să treacă în alte partide fără impedimentul de a-şi pierde funcţia. Aşa cum este sistemul legislativ în România acum, un primar care a fost ales ca reprezentant al unui anumit partid nu poate să migreze la alt partid şi să-şi păstreze funcţia", se spune în scrisoarea trimisă de Diaconescu, candidat independent în alegerile prezidenţiale, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn.

Diaconescu adaugă că prevederea este " o măsură de control democratic, cu obiectivul de a ajuta la menţinerea scopului votului original al cetăţenilor care şi-au exprimat opţiunea în alegeri, iar primarul nu-şi poate trăda cetăţenii şi migra în funcţie de diverse presiuni politice ori financiare",

Diaconescu afirmă, în scrisoarea remisă MEDIAFAX, că modificarea legii, în scopul de a permite "permite ca primarii să poată, în perioada de timp dată, să decidă în care partid doresc să activeze, în pofida partidului care i-a susţinut în alegerile locale, este o lovitură grea dată democraţiei româneşti şi nu ar fi putut să apară într-o perioadă mai proastă, având în vedere că se aşteaptă ca partidele mari, iar dintre ele mai ales partidele de guvernământ, să obţină avantaje de pe urma acestei migrări politice în viitoarele alegeri prezidenţiale".

"Aceste acţiuni diferă cu siguranţă de angajamentele democratice pe care România, ca partener şi aliat, a promis să le îndeplinească. Şi mai mult, momentul în care sunt întreprinse aceste acţiuni pot determina candidaţi independenţi, ca mine, să se întrebe dacă procesul electoral nu va fi afectat şi dacă suveranitatea cetăţenilor este cu adevărat respectată", se mai spune în scrisoarea trimisă de Diaconescu, preşedintelui Comisiei Europene şi comisarului european pentru Dezvoltare Regională.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, săptămâna trecută, la Suceava, că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite aleşilor locali să îşi aleagă partidul fără a-şi pierde mandatul, că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.

”Nu am primit încă acest text de lege. Când îl primesc, o să-l discutăm şi anunţăm. Părerea mea despre acest lucru, vreau să vă spun foarte direct: cred că este necesar în primul rând să deblocăm autorităţile locale”, a precizat Ponta, arătând că în acest moment în municipiul Bucureşti, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.

”Mi-a spus primarul general că nu reuşeşte să mai lucreze cu Consiliul General. Toată lumea se dă afară, se dă în judecată. La fel se întâmplă şi în alte judeţe şi consilii. (...) Care e problema pentru noi? Avem programe în derularea autorităţilor locale care nu se pot implementa pentru că în CL şi CJ, prin această mişcare a domnului Blaga şi a domnului Iohannis, s-a bulversat tot şi nu se mai pot asigura majorităţi”, a adăugat Ponta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DIACONESCU,
SCRISOARE,
CE
/actualitate/diaconescu-catre-barroso-ordonanta-lui-dragnea-afecteaza-modelul-politic-si-institutional-romanesc-13145843
13145843
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.