Descoperire şocantă. Ce trebuie să ştii dacă îţi cumperi sau adopţi un câine

Postat la 09 iulie 2020 114 afişări

Descoperire şocantă. Ce trebuie să ştii dacă îţi cumperi sau adopţi un câine

Cum comparaţi vârsta unui câine cu cea a unei persoane? O metodă populară spune că ar trebui să înmulţiţi vârsta câinelui cu 7 ani pentru a calcula vârsta animalului de companie în „ani umani”.

Însă o nouă cercetare publicată în revista Cell Systems demontează această metodă. Şi asta pentru că oamenii de ştiinţă din spatele unui nou studiu spun că oamenii şi câinii nu îmbătrânesc în acelaşi ritm, scriu cei de la CNN.

Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego School of Medicine au dezvoltat o nouă formulă care ţine cont de această variantă. Urmărirea modificărilor moleculare în ADN-ul  câinilor din rasa Labrador, în special „schimbarea tiparelor grupărilor metilice” din genomul lor, arată modul în care câinii îmbătrânesc cu o viteză mult mai rapidă decât oamenii la începutul vieţii, apoi ritmul îmbătrânirii încetineşte după atingerea maturităţii.

„Acest lucru are sens atunci când te gândeşti că, la urma urmei, un câine în vârstă de nouă luni poate avea pui, aşa că ştiam deja că raportul 1: 7 nu era o măsură exactă a vârstei", spune Trey Ideker, autorul principal al studiului.

Pe baza studiului, un câine în vârstă de un an se compară cu un om în vârstă de 30 de ani, un câine în vârstă de patru ani cu un om în vârstă de 52 de ani. Rata îmbătrânirii scade după ce câinii împlinesc 7 ani.

Noua formulă „este prima care este transferabilă între specii”, iar oamenii de ştiinţă intenţionează să îşi testeze constatările asupra altor rase de câini pentru a studia impactul longevităţii asupra descoperirilor lor, potrivit unui comunicat.

De asemenea, cercetătorii consideră că respectarea schimbărilor în modelele de metilare înainte şi după utilizarea produselor anti-îmbătrânire ar putea ajuta medicii veterinari să ia decizii mai informate în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul.

Un grafic din studiu face compararea vârstei intuitivă şi oferă un context util pentru proprietarii de câini, inclusiv pentru oamenii de ştiinţă înşişi.

„Am un câine în vârstă de şase ani - încă mai aleargă cu mine, dar acum îmi dau seama că nu este atât de „tânăr”cum credeam că este”, a spus Ideker.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
caini,
descoperire,
proprietari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.