Delta Plus ameninţă Marea Britanie: o nouă mutaţie a variantei Delta a ajuns să fie supravegheată îndeaproape în Regatul Unit

Autor: Mihaela Ionita Postat la 20 octombrie 2021 14932 afişări

Delta Plus ameninţă Marea Britanie: o nouă mutaţie a variantei Delta a ajuns să fie supravegheată îndeaproape în Regatul Unit

Specialiştii supraveghează îndeaproape o nouă mutaţie a variantei Delta a coronavirusului, care ar putea provoaca un număr tot mai mare de infecţii. AY.4.2, pe care unii o numesc Delta Plus, conţine mutaţii care ar putea oferi virusului avantaje de supravieţuire.

Delta este varianta dominantă în Marea Britanie, dar ultimele date oficiale sugerează că 6% dintre cazurile de COVID-19 care au fost secvenţiate genetic sunt de un nou tip, potrivit BBC.

În prezent, nu este considerată o variantă îngrijorătoare.

Există mii de tipuri diferite sau variante de coronavirus care circulă în întreaga lume. Viruşii suferă mutaţii în permanenţă, aşa că nu este surprinzător să vedem cum apar noi versiuni.

Delta a fost clasificată ca variantă îngrijorătoare în Marea Britanie în mai 2021, după ce a depăşit varianta Alpha pentru a deveni tipul dominant de COVID-19 în circulaţie. Dar în iulie 2021 experţii au identificat AY.4.2.

Această ramificaţie a Delta a crescut încet de atunci. Ea include unele mutaţii noi care afectează proteina spike, pe care virusul o foloseşte pentru a pătrunde în celule.

Până în prezent, nu există niciun indiciu că este considerabil mai transmisibilă ca urmare a acestor modificări, dar este un aspect pe care experţii îl studiază.

Oamenii de ştiinţă verifică în mod constant dacă există noi modificări genetice pe care le suferă coronavirusul. Unele variante emergente sunt îngrijorătoare, dar multe sunt lipsite de consecinţe. Sarcina dificilă este de a le depista, urmări şi gestiona pe cele care ar putea conta.

Marea Britanie este un pionier în efectuarea acestor analize de laborator vitale, având peste un milion de teste efectuate până în prezent. Primul pas este de a detecta noi mutanţi care merită urmăriţi, cum ar fi această nouă ramificaţie - AY.4.2.

Apoi, dacă există o sugestie că modificările genetice ar putea face virusul mai contagios, acesta este clasificat ca variantă în curs de investigare şi se fac mai multe verificări. În cazul în care devine mai clar că ar putea fi mai transmisibilă şi ar putea scăpa de o parte din imunitatea acumulată în urma infecţiilor sau vaccinurilor anterioare, sau ar putea provoca boli mai grave, aceasta este mutată în categoria de variantă îngrijorătoare. Aceasta este cea din care face parte Delta.

În acest stadiu, experţii nu cred că AY.4.2 are şanse să se răspândească - aşa că, în timp, s-ar putea să se stingă şi să iasă de pe lista de supraveghere.

„În acest stadiu aş spune să aşteptăm şi să vedem, să nu ne panicăm. S-ar putea să fie uşor, subtil mai transmisibil, dar nu este ceva absolut dezastruos, aşa cum am văzut anterior”, a spus prof. Francois Balloux, director al Institutului de Genetică al University College London.

Câteva cazuri au fost identificate şi în SUA. Au existat câteva în Danemarca, dar noile infecţii cu AY.4.2 au scăzut de atunci.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mutaţie,
delta,
marea britanie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.