Decizia şoc de la Finanţe are urmări surpriză: Creşte cheltuiala angajatorului, nu a angajatului

Postat la 20 septembrie 2017 964 afişări

Noul regim al contribuţiilor de asigurări sociale este echivalent cu o creştere a impozitării muncii, în timp ce taxarea muncii scade marginal, în condiţiile în care această măsură este însoţită şi de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, spune Bogdan Dumitrescu, Conferenţiar universitar doctor, Departamentul de Monedă şi Bănci, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori în cadrul ASE.

Decizia şoc de la Finanţe are urmări surpriză: Creşte cheltuiala angajatorului, nu a angajatului

”Noul regim al contribuţiilor de asigurări sociale este echivalent, ceteris paribus, cu o creştere a impozitării muncii strict prin intermediul modificării regimului CAS, în pofida noilor cote de 35% comparativ cu cota cumulată de 39,33% aplicată în prezent, ca urmare a bazei de aplicare diferite. Taxarea muncii scade marginal, în condiţiile în care această măsură este însoţită şi de reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Impactul asupra veniturilor bugetare este favorabil la nivelul CAS şi nefavorabil la nivelul impozitului pe venit, impactul agregat fiind însă negativ”.

Actualul regim al contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi modificat de la 1 ianuarie 2018, urmând ca, de la situaţia curentă în care cotele de contribuţie însumează 22,83% la angajator şi 16,5% la angajat, să se treacă la un sistem în care CAS se datorează doar de către angajat într-o cotă de 35%, la o primă vedere inferioară cumulului cotelor anterioare de 39,33%.

De asemenea, autorităţile au în vedere şi reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.

”Această nouă modalitate de calcul este echivalentă, ceteris paribus, cu o creştere a taxării muncii în ceea ce priveşte strict partea de CAS, în timp ce scăderea poverii fiscale totale este reală, dar se datorează exclusiv diminuării cotei impozitului pe venit”, explică Bogdan Dumitrescu.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.