De ce vrea fondatorul Facebook să DISTRUGĂ reţeaua socială. Zuckerberg deţine prin intermediul acestuia un control mai mare decât al guvernelor şi oricărei companii private

Autor: Mircea Nica Postat la 11 mai 2019 1429 afişări

Facebook a fost lansat de un grup de studenţi de la Harvard dintr-o cameră de cămin în 2004, iar unul dintre aceşti foşti studenţi, Mark Zuckerberg, a devenit unul dintre cei mai bogaţi şi mai proeminenţi directori executivi din lume, dar şi unul dintre cei mai controversaţi, după ce reţeaua socială a intrat într-un şir de scandaluri fără sfârşit, conform Business Insider.

De ce vrea fondatorul Facebook să DISTRUGĂ reţeaua socială. Zuckerberg deţine prin intermediul acestuia un control mai mare decât al guvernelor şi oricărei companii private

Chris Hughes, unul dintre ceilalţi cofondatori ai Facebook, a cerut ca reaţeaua socială să fie spartă în mai multe entităţi. Totodată, el solicita o reglementare asupra industriei tehnologice într-o ediţie a New York Times.

El a solicitat autorităţilor de reglmentare din Statele Unite să dividă compania, afirmând că Mark Zuckerberg este prea puternic şi compania deţine monopolul. „A venit momentul să distrugem Facebook”, a scris Hughes.

Hughes spune că a urmărit cu oroare modul în care compania la crearea căreia a ajutat s-a transformat într-un gigant prin achiziţiile Instagram şi WhatsApp, ameninţând liberul discurs şi înăbuşind inovaţia generată de competiţie.

Din punctul lui de vedere, cel mai primejdios aspect legat de Facebook se referă la „controlul unilateral al discursului liber” pe care îl are Zuckerberg.

„Influenţa lui Mark este ameţitoare, mult mai mare decât a oricui din sectorul privat sau din guvern.” Potrivit lui Hughes, Zuckerberg ar avea controlul nelimitat asupra algoritmilor care determină care dintre miliardele de utilizatori ai Facebook sunt văzuţi de alţii în News Feed, ce setări legate de securitate au şi chiar şi ce mesaje primesc prin intermediul platformei.

Hughes, în vârstă de 35 de ani, a plecat din Facebook în urmă cu un deceniu, rămânând cu un mic procent din companie. Deşi nu a ajuns la renumele lui Zuckerberg, cariera post-Facebook a lui Hughes a inclus voluntariatul pentru campania prezidenţială a lui Barack Obama, o şedinţă în calitate de editor al revistei „The New Republic" şi impunerea unor reforme sociale în America.

În anul 2006, Facebook a dat candidaţilor politici posibilitatea de a crea pagini speciale de profil. Hughes a fost însărcinat să ajute echipa care sprijină pagina lui Barack Obama, iar el a devenit interesat de politica lui Obama şi, în cele din urmă, a lăsat Facebook pentru a se alătura campaniei sale prezidenţiale.

Hughes s-a mutat la Chicago şi a devenit cunoscut sub numele de "guru organizator online" al campaniei lui Obama. El a fost în spatele reţelei sociale obositoare a lui Obama, my.BarackObama.com, prin care suporterii au putut afla despre evenimente, voluntari şi organizaţii la nivel local.

Până când Facebook a devenit public în mai 2012, Hughes fusese plecat din companie timp de aproximativ cinci ani. Cu toate acestea, participaţia sa de 2% (care a fost cea mai mică dintre toţi cofondatorii) din companie a crescut la o valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari, pe care i-a încasat imediat după IPO (Initial Public Offering).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.