De ce rata şomajului din Europa este de două ori mai mică decât cea din Statele Unite

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 07 iunie 2020 109 afişări

De ce rata şomajului din Europa este de două ori mai mică decât cea din Statele Unite

Şomajul din Uniunea Europeană a înregistrat o creştere optimistă în cursul lunii aprilie pe măsură ce pandemia de coronavirus a continuat să afecteze economiile ţărilor membre, iar programele part-time – care sunt mult mai comune în Europa decât în Statele Unite – au reuşit să atenueze substanţial lovitura, conform CNN.

Rata şomajului din UE a crescut de la 6,4% în martie la 6,6% în luna aprilie, spune Eurostat, biroul oficial de statistică al Uniunii Europene.

Pierderile nu au fost împărţite în mod egal de-a lungul ţărilor membre. Rata şomajului din Spania a crescut de la 14,2% la 14,8%, în timp ce Germania a reuşit să se menţină pe linia de plutire cu 3,5%.

Economiştii sunt de părere că ţările europene au fost ajutate de programele part-time, care încurajează companiile să îşi păstreze angajaţii, dar să le reducă numărul de ore lucrate. Astfel, statul le va subvenţiona o parte din salariu. În Germania, de exemplu, statul acoperă între 60% şi 67% din numărul de ore nemuncite.

Programele de acest tip sunt mult mai populare în Europa decât în Statele Unite, unde rata şomajului a atins 14,7% încă de la sfârşitul lunii martie.

La sfârşitul lui aprilie, business-urile din Uniunea Europeană au depus circa 42 de milioane de cereri de susţinere a angajaţilor din cadrul programelor part-time, echivalentul a 27% din toţi angajaţii Uniunii.

Anna Titareva, economist în cadrul băncii elveţiene UBS, spune că studiile privind piaţa muncii nu surprind în totalitate imaginea actuală a angajaţilor din Uniunea Europeană.

„Se pare că unii oameni care şi-au pierdut joburile după introducerea restricţiilor de circulaţie nu au fost intrat la socoteală”, a declarat Titareva.

Pentru a fi considerat şomer în conformitate cu sondajele UE, un cetăţean european trebuie să îşi caute în mod activ un loc de muncă şi să fie pregătit să îşi înceapă activitatea în maxim două săptămâni. Astfel, restricţiile de circulaţie şi nevoile constante ale copiilor ar fi putut forţa oamenii să amâne procesul de căutare.

„De vreme ce recuperarea economică va dura o perioadă bună de timp, şomajul va creşte semnificativ, chiar dacă programele part-time vor ajuta producţia odată ce nivelul de consum va reveni la normal”, spune Bert Coljin senior economist în cadrul ING.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.