Dacă taxa bancară din OUG 114 se menţine timp de 5 ani, băncile vor recupera pierderile în 37 de ani

Postat la 15 martie 2019 45 afişări

Dacă taxa pe activele băncilor, introdusă prin OUG 114 la finalul anului trecut, rămâne în vigoare în forma actuală timp de 5 ani, băncile îşi vor recupera respectivele pierderi într-un interval de timp de 37 de ani, potrivit unei analize PwC România, prezentată de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Dacă taxa bancară din OUG 114 se menţine timp de 5 ani, băncile vor recupera pierderile în 37 de ani

„Astfel, dacă taxa se menţine pe o perioadă de un an, recuperarea pierderii se va realiza in 5 ani, dacă taxa se aplică pe o perioadă de 3 ani, recuperarea se va face în 16 ani, iar în cazul în care taxa este în vigoare pe o perioadă de 5 ani, recuperarea pierderii se va realiza într-un orizont de timp de 37 de ani . Dacă profitul băncilor va scădea sub acest nivel mediu, taxa aplicându-se activelor financiare, indiferent de profit, efectul va fi mult mai intens”, se arată în analiză.

 

Băncile ar trebui să plătească circa 5,3 miliarde de lei pe anul 2019 dacă luăm în calcul activele financiare pe care le avea sistemul bancar la finalul anului trecut – estimate la 438 miliarde lei – deoarece cunatumul taxei ar de 1,2%, având în vedere media ratelor ROBOR la 3 şi 6 luni pe ultimul trimestru din 2018.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
taxa,
recuperare,
timp,
oug

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.