Dacă ai telefon Android s-ar putea să fi fost infectat deja

Postat la 28 iulie 2015 726 afişări

Dacă ai telefon Android s-ar putea să fi fost infectat deja

Aproape toate dispozitivele cu sistem de operare Android sunt susceptibile unui hack, care poate executa un cod maliţios atunci când utilizatorul primeşte SMS-uri incorecte sau atunci când el este ademenit către un site maliţios, conform lui Joshua Drake, vicepreşedinte al firmei de securitate  Zimperium, scrie site-ul arstechnica.com

Această vulnerabilitate afectează 950 de milioane de telefoane şi tablete care rulează Android. Vulnerabilitatea se află în "Stagefright", o librărie de cod Android care procesează mai multe formate media. Cea mai gravă exploatare este utilizarea unui mesaj multimedia (MMS). Atacatorul are nevoie doar de numărul de telefon al gadgetului, apoi mesajul va executa un malware ascuns, fără ca posesorul device-ului să realizeze că a fost atacat.

Spre deosebire de alte tipuri de atacuri, unde victima trebuie să deschidă un fişier pdf trimis de atacator, această vulnerabilitate poate fi declanşată în timpul nopţii, iar înainte ca utilizatorul să se trezească, atacatorul să şi elimine orice semne că telefonul a fost compromis.

Joshua Drake a declarat că toate versiunile de Android, începând de la 2.2  sunt vulnerabile şi că fiecare dezvoltator în parte trebuie să repare bug-ul.

Sistemul de operare Android are conceput un sistem de securitate care împiedică majoritatea aplicaţiilor să poată accesa datele utilizate de alte aplicaţii. În teorie, asta ar trebui să împiedice exploatarile "Stagefright" să fure informaţii de logare utilizate de o aplicaţie de online banking, de exemplu. Însă, avertizează Drake că totuşi exploatarea acestei vulnerabilităţi poate oferi acces atacatorului asupra microfonului şi camerei telefonului posesorului, fără ca acesta să ştie că este ascultat.

Deocamdată, utilizatorii nu pot face nimic pentru a se proteja decât să aştepte şi să instaleze patch-ul când devine disponibil de la producător.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/daca-ai-telefon-android-s-ar-putea-sa-fi-fost-infectat-deja-14647468
14647468
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.