CUTREMUR puternic în Afganistan, resimţit şi în Pakistan şi India: Aproximativ 20 de oameni au murit

Autor: Paula Rusanu Postat la 26 octombrie 2015 108 afişări

Un cutremur cu magnitudine de 7,7 grade pe scara Richter s-a produs, luni, în Afganistan, potrivit Institutului american de geofizica (USGS). Aproximativ 20 de oameni au murit în urma seismului.

CUTREMUR puternic în Afganistan, resimţit şi în Pakistan şi India: Aproximativ 20 de oameni au murit

Cel puţin 12 eleve au murit într-o busculadă în timp ce încercau să iasă din clădirea şcolii din cauza cutremurului, în provincia Takhar, din Afganistan. Alte 30 de eleve au fost rănite, fiind transportate la spitalul din provincia Takhar, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului provinciei Takhar, Sonatullah Taimor.

Centrul de Geologie din SUA a evaluat cutremurul din sudul Asiei de luni la o magnitudine de 7,7, epicentrul său fiind localizat în provincia Badakhshan, din nordul Afganistanului, aflată la graniţă cu Tadjikistan şi cu China.

Potrivit Centrului de Geologie din SUA, cutremurul a avut o adâncime de 213 kilometri şi s-a produs la 73 de kilometri de capitala provinciei Badakhshan, Fayzabad.

"Au fost raportate victime şi pagube" în multe zone din Badakhshan, a precizat Abdullah Humayoon Dehqan, directorul de management al dezastrelor naţionale din provincia Badakhshan.

Accesul la electricitate a fost întrerupt în aproape toată regiunea capitalei afgane, Kabul, unde cutremurul a fost resimţit pentru 45 de secunde, timp în care clădirile s-au deplasat, pereţii au crăpat şi maşini au fost răsturnate. Autorităţile din capitala afgană nu pot fi contactate din cauza că accesul la mijloacele de comunicare este în continuare restricţionat în toată ţara.

Cutremurul a fost resimţit şi în Pakistan, potrivit unui oficial al Departamentului de Meteorologie, Zahid Rafiq. În Islamabad, clădirile s-au deplasat şi s-a creat panică pe străzi, în timp ce oamenii erau evacuaţi din clădiri.

Cel puţin cinci persoane au murit în nord-vestul Pakistanului şi peste 100 de oameni au fost răniţi în urma prăbuşirii clădirilor în provincia Khyber Pakhtunkhwa, potrivit unui oficial din cadrul echipelor de intervenţie, Mohammad Bilal.

În regiunea de sud a Asiei, s-au mai produs cutremure puternice de magnitudini asemănătoare.

În 2005, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,6 au murit 75.000 de persoane.

În luna aprilie a acestui an, în Nepal a avut loc cel mai mare cutremur din istoria ţării, fiind înregistrate 9.000 de decese şi peste 900.000 de gospodării distruse sau avariate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AFGANISTAN,
CUTREMUR,
/actualitate/cutremur-puternic-in-afganistan-resimtit-si-in-pakistan-si-india-aproximativ-20-de-oameni-au-murit-14862478
14862478
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.