Cum se comportă românii când vine vorba de vacanţe

Autor: Ioana Matei Postat la 25 aprilie 2017 103 afişări

Mai mult de o pătrime dintre noi preferă să îşi cheltuie banii pe călătorii, potrivit studiului anual despre călătorii desfăşurat de motorul de căutare momondo.ro la nivel global. Aproximativ 1000 de români s-au aflat printre cei 23.149 de persoane pe care momondo i-a chestionat cu privire la obiceiurile lor de călătorie; din răspunsurile lor au reieşit următoarele:

Cum se comportă românii când vine vorba de vacanţe

•    Partenerul de viaţă este companionul de călătorie preferat pentru 73% dintre români

•    27% dintre români preferă să cheltuie banii pe călătorii

•    62% preferă să se cazeze la hotel pe durata vacanţei

•    Preţul este factorul determinant pentru mai mult de jumătate dintre români atunci când vine vorba de rezervarea zborului (50%) şi de alegerea hotelului (54%)

•    Pentru 44% dintre români numărul de stele influenţează în mare şi foarte mare măsură alegerea cazării pentru vacanţă

•    Durata medie de vacanţă este de 3 zile

•    Hotelurile din ţară sunt rezervate cu 21 de zile înainte, în timp ce hotelurile din străinătate sunt rezervate cu 60 de zile înainte de sosire

•    52% dintre români postează fotografii din vacanţă în social media

•    Pentru români, cazarea este partea la care majoritatea preferă să facă economii atunci când vine vorba de vacanţă (42%), în timp ce mai puţini sunt dispuşi să economisească bani la vizite turistice şi excursii (26%).

În ceea ce priveşte comportamentul de vacanţă al turiştilor la nivel global, deşi suntem tentaţi să credem că vacanţa ideală înseamnă să călătorim cu cei mai buni prieteni, să ne cazăm în casa unui localnic şi să facem cumpărături. Lucrurile nu stau chiar aşa. „Chestionând persoane din întreaga lume, am descoperit câteva date interesante despre vacanţa pe care majoritatea oamenilor o caută. La nivel global, de exemplu, 66% preferă să călătorească cu partenerul de viaţă, în timp ce doar 43% ar prefera să îşi petreacă vacanţa cu prietenii", spune Mircea Giurcă, purtător de cuvânt momondo România. El continuă:

„În plus, nu ne putem sătura de paturi proaspăt făcute şi perne pufoase pentru că 57% dintre călători aleg hotelul în detrimentul oricărui alt tip de cazare."

De asemenea, oamenii preferă să împărtăşească amintirile de vacanţă şi descoperirile pe care le adună în timp ce explorează o destinaţie. Mai mult de un sfert dintre noi postăm fotografii din vacanţă în social media în timp ce suntem plecaţi - dar nu va fi o fotografie care să cuprindă cumpărăturile de vacanţă. Când vine vorba de economisit bani, momondo a aflat că 35% dintre noi preferă să renunţe la a face cumpărături pe durata vacanţei, în timp ce, din fericire, doar 17% sunt dispuşi să renunţe la vizitat şi descoperit locuri.

Rezervăm zborul cu 69 de zile în avans

Se spune că planificarea este pe jumătate distracţie şi se pare că această vorbă care se potriveşte foarte bine călătorilor din întreaga lume. Conform analizei datelor de căutare ale momondo, majoritatea dintre noi ne rezervăm zborurile cu 69 de zile înainte, iar preţul este factorul decisiv în alegerea biletelor de avion.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul alegerii hotelului, din moment ce 55% dintre noi au menţionat preţul ca fiind cel mai important criteriu. Când vine vorba de cazare, facem rezervare la hoteluri din ţară doar cu 22 de zile înainte de călătorie, în timp ce hotelurile din străinătate sunt rezervate cu 44 de zile în avans. Se pare că diferenţa de timp dintre rezervarea zborului şi cea a hotelului îi revine căutării unui hotel potrivit; 33% consideră că recenziile utilizatorilor au prioritate maximă atunci când aleg hotelul, iar pentru 42% numărul de stele ale hotelului este un criteriu important.

Londra rămâne destinaţia de suflet, dar creşte interesul pentru Marrakech

Dincolo de statisticile globale, momondo a analizat, de asemenea, şi care este cea mai căutată destinaţie în rândul românilor. Iar vacanţa cea mai căutată în 2017 ne cheamă către o destinaţie exotică pe continentul african.

„Londra rămâne cea mai căutată destinaţie printre români, fiind una dintre marile capitale pe care numeroşi conaţionali o aleg pentru a studia şi lucra, dincolo de a petrece vacanţa, iar această familiaritate o transformă cu atât mai mult într-o destinaţie de călătorie binevenită în orice moment din an. Cu toate acestea, 2017 face loc unei destinaţii la un continent depărtare: Marrakech. Cu o creştere de 346% în căutările efectuate anul acesta comparativ cu 2016, oraşul din inima Marocului pare să fi trezit interesul mai multor români. Marrakech este, fără doar şi poate, o destinaţie pe care puţini dintre noi ar putea rezista să n-o descopere”, declară Mircea Giurcă.

Aceste statistici au fost obţinute din peste 400 de milioane de căutări efectuate pe site-urile momondo între 1 ianuarie 2016 şi 5 martie 2017 şi pe baza studiului global momondo despre călătorii, care în 2017 acoperă obiceiurile de călătorie ale 23.149 de persoane, inclusiv aproximativ 1000 de români.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.