Cum s-a distrus una dintre cele mai cunoscute cetăţi din România: Am transformat-o într-un coteţ

Postat la 13 octombrie 2016 1869 afişări

Cum s-a distrus una dintre cele mai cunoscute cetăţi din România: Am transformat-o într-un coteţ

O comisie a Ministerului Culturii a descoperit că lucrările de reabilitarea a cetăţi Capidava, menite să consolideze edificiul antic, au făcut mai mult rău. După o vizită pe teren, membrii comisiei au constatat că monumentul istoric a fost grav afectat - culmea - din cauza lucrărilor de consolidarizare.

Ioan Opriş, responsabil ştiinţific Limes: „Este o problemă legată de anumite tipuri de zidărie care trebuiau făcute într-un anumit fel şi nu în alt fel.”

Valentin Coman, documentarist turistic, a spus pentru Digi 24: „Am început să refacem o cetate şi am transformat-o într-un coteţ care nu poate fi introdusă pe lista UNESCO, pierdem o bijuterie a Dobrogei.”

Membrii Comisiei Naţionale susţin că cetatea Capidava şi-a pierdut autenticitatea. Cea mai mare problemă ar fi legată însă de micul port antic care a existat în apropierea cetăţii. Acesta era un cheu, unde acostau navele în antichitate. Specialiştii susţin însă că a fost înălţat exagerat de mult iar acum arată ca un zid de apărare.

Cetatea nu mai poate fi înscrisă în patrimoniul UNESCO în asemenea condiţii, spun cei de la minister.

Proiectul e în valoare de 16 milioane de euro, fonduri europene. Din cauza problemelor pe care firma câştigătoare le-a avut cu legea, de zece luni nu s-a mai lucrat deloc acolo. Consiliul Judeţean va organiza acum o nouă licitaţie, pentru desemnarea altui constructor. În prezent, sunt gata două treimi din lucrări.

Istoric Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi castru roman, pe malul drept al Dunării dobrogene, pe locul unde se află astăzi satul cu acelaşi nume Capidava, judeţul Constanţa.

În timpul Imperiului Roman a avut un rol important pe linia de apărare a Dunării.

Cititi mai multe pe www.activenews.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.