Cum reuşeşte un miliardar să facă bani chiar şi în perioada pandemiei de COVID-19, deşi majoritatea afacerilor din jurul lui se prăbuşesc şi pierd miliarde de euro

Postat la 30 martie 2020 2750 afişări

Prăbuşirea pieţelor bursiere după izbucnirea pandemiei de coronavirus îi costă pe investitori mii de miliarde de dolari. Printre aceştia se numără şi Warren Buffett. Valoarea acţiunilor multinaţionalei sale, Buffett's Berkshire Hathaway (BRKB), care include subsidiare din mai multe domenii, au scăzut cu aproape 60 de miliarde de dolari, scriu cei de la Investors.com.

Retailerul online Amazon.com (AMZN), compania farmaceutică Biogen (BIIB) şi retailerul Kroger (KR) sunt singurele companii ale căror acţiuni sunt pe un trend de creştere anul acesta, toate listate în indicele S&P 500. Însă acestea reprezintă un procent infim în portofoliul lui Buffett – doar 1%.

Sectorul tehnologiei informaţiei este pentru investitori de departe cel mai bun pariu în această perioadă. Iar acţiunile din tehnologie se menţin mult mai bine decât restul. Un procent de proape 40% din portofoliul Berkshire Hathaway este acoperit de acţiuni în companii din sectorul tehnologiei, cinci fiind evaluate la 67,3 miliarde de dolari în total. Tehnologia ocupă cea mai mare pondere în investiţiile lui Buffet. Şi, până acum, Fondul SPDR pentru Selectarea Tehnologiei (XLK) a scăzut cu doar 10.2%. Aceasta este cea mai bună performanţă din acest an din oricare dintre cele 11 sectoare, pe fondul prăbuşirii burselor din acest an.

Miliardarul deţine, de asemenea, 65 de miliarde de dolari în Apple (AAPL) – adică 6% din companie. Acţiunile Apple au scăzut cu doar 12% anul acesta, dar asta a determinat o pierdere de circa 9 miliarde de dolari pentru Berkshire.

Însă acţiunile lui Buffet care au mers cel mai bine anul acesta nu sunt din sectorul tehnologiei. Valoarea acţiunilor Amazon.com, listate în indicele S&P 500, au crescut cu 6% şi i-au adus cele mai mari venituri – 58 de milioane de dolari. Nu e mult, însă cu toate acestea au crescut cu 6% în timp ce acţiunile altor companii au înregistrat scăderi uriaşe. Un alt „câştigător” este Biogen, valoarea acţiunilor sale listate în indicele S&P 500 crescând cu aproximativ 3% anul acesta. Dar Buffet deţine doar 0,4% din companie, însă este încă suficient, dat fiind că asta înseamnă 5 milioane de dolari în portofoliul Berkshire. În final vine şi retailerul Kroger, a cărui acţiuni s-au menţinut la acelaşi nivel.

Aşadar, deşi Buffett este un maestru al investiţiilor, are totuşi un an dificil, la fel ca ceilalţi investitori, însă are şi pariuri câştigătoare, în care, probabil, acum regretă că nu a investit mai mult.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
warren buffett,
companii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.