Cum a fost creată cea mai mare dezinformare din istoria recentă a lumii: au plătit cei mai cunoscuţi cercetători pentru a falsifica studii

Autor: Georgiana Călin Postat la 17 septembrie 2016 22925 afişări

Cum a fost creată cea mai mare dezinformare din istoria recentă a lumii: au plătit cei mai cunoscuţi cercetători pentru a falsifica studii

Noi documente dezvăluie că marii jucători din industria zahărului au plătit de prestigioşi oameni de ştiinţă de la Harvard pentru a publica rapoarte de cercetare prin care să arate că, de fapt, grăsimea reprezintă o cauza esenţială a bolilor de inimă, nu zahărul.

La acea vreme, în anii 1960, colaborările celor pasibili de conflicte de interese nu erau condamnabile. Asta înseamnă că marii producători de zahăr puteau lucra îndeaproape cu cercetătorii pentru a-şi modifica lucrările până când erau suficient de „satifăcătoare” - fără a fi nevoiţi să raporteze implicarea lor. Rezultatul a conturat o abordare greşită a nutriţioniştilor timp de ani de zile. Constantările dezvăluite de curând într-un raport de medicină internă al JAMA a determinat îngrijorări în rândul comunităţilor de cercetare.

„Credeam că am văzut totul, dar asta ma siderat”, a declarat Marion Nestle de la Universitatea din New York, care a scris un editorial cu privire la noile descoperiri. „Finanţarea cercetării este etică, însă mituirea cercetătorilor pentru a prezenta rezultatele dorite de tine nu este”, a adăugat acesta.

Cercetarea falsă a apărut în 1967 într-o ediţie revizuită a Jurnalui de Medicină al The New England. Aceasta sublinia faptul că vinovaţii bolilor de inima, care provin din cauze nutriţionale sunt, de fapt, colesterolul şi grăsimea şi disimula dovezile din 1950 care arătau că zahărul era, de asemenea, un potenţial cauzator al bolilor de inima. În conformitate cu noul raport, revizuirea cercetării a fost sponsorizată de Fundaţia pentru Cercetarea a Zahărului (SRF), care în prezent poartă numele de Asociaţia Zahărului, iar rolul său în cadrul acestui studiu nu a fost dezvăluit până în 1984.  

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.