Cum a ajuns Brexitul să îi afecteze pe britanici mai mult decât recesiunea

Autor: Andra Stroe Postat la 21 iulie 2019 578 afişări

Votul pentru Brexit a afectat veniturile gospodăriilor britanice mai mult decât orice alt factor din ultimii 60 de ani, cu excepţia recesiunii, şi a făcut mai multe pagube chiar şi decât declinul economic de la începutul anilor ’90, arată unele studii.

Cum a ajuns Brexitul să îi afecteze pe britanici mai mult decât recesiunea

Venitul obişnuit al unei gospodării a scăzut cu 0,5% de la începutul retragerii Marii Britanii din UE, în martie 2017, comparativ cu intervalul dintre anii 1991-1993, când economia îşi revenea din recesiune, iar venitul mediu al unei gospodării a crescut cu 0,3%, potrivit datelor unui audit al standardelor de viaţă realizat de Resolution Foundation, citate de The Independent.

„Brexitul a dominat lumea politică în ultimii trei ani. Până în prezent a rămas neclar cum va arăta ieşirea Marii Britanii din UE. Această nesiguranţă a avut un impact clar asupra standardelor de viaţă”, este scris în raport.

Creşterea inflaţiei ca urmare a devalorizării lirei sterline post-referendum a condus la o nouă scădere a salariilor, reducându-se totodată valoarea beneficiilor sociale acordate celor din câmpul muncii.

Autorii au analizat schimbările prin care au trecut veniturile începând cu 1961, luând în calcul inflaţia, numărul de persoane care trăiesc într-o gospodărie, beneficiile şi impozitele. Costurile utilităţilor au fost, de asemenea, scăzute pentru a ţine cont de diferenţele de venit dintre proprietarii de locuinţe, deţinătorii ipotecilor şi chiriaşi.

Datele studiului mai arată că scăderea recentă a veniturilor face parte dintr-o stagnare mai accentuată a nivelului de trai de la începutul crizei financiare, cauzată în primul rând de o încetinire puternică a productivităţii.

„Remedierea acestui lucru, prin investiţii mai mari în dezvoltarea competenţelor şi în capital pe întreg teritoriul ţării, şi prin rezolvarea incertitudinii legate de Brexit ar trebui să fie o prioritate pentru următorul prim-ministru", spun specialiştii din spatele raportului.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că inegalitatea veniturilor s-a menţinut în ultimii 50 de ani şi au cerut următorului lider al ţării să asigure o distribuţie mai echitabilă a creşterii veniturilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gospodarii,
venituri,
marea britanie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.