Cu un singur gest profesorul i-a distrus viaţa acestui adolescent. "Mi-am pierdut casa, creativitatea, securitatea"

Postat la 09 august 2016 807 afişări

Cu un singur gest profesorul i-a distrus viaţa acestui adolescent. "Mi-am pierdut casa, creativitatea, securitatea"

Ahmed Mohamed, un adolescent de 14 ani din Texas care a devenit o celebritate mondială după ce a fost arestat de poliţie din cauză că a adus la şcoală un ceas care a fost confundat cu o bombă.

Acum familia băiatului a dat în judecată Irving, oraşul din Texas acuzând că i-au fost încălcate drepturile civile parte dintr-o schemă mai mare de discriminare împotriva studenţilor cu origini africane-americane.

Numele lui Ahmed Mohamed a ajuns să fie cunoscut în lumea întreagă în septembrie 2015, când şi-a adus la şcoală tema - proiectul pentru ora de ştiinţe, un ceas electronic improvizat.  Profesoara de engleză a considerat că obiectul semăna mai degrabă cu o bombă, aşa că adolescentul a fost scos din sala de clasă de un om al legii.

"M-au interogat şi m-au percheziţionat, mi-au confiscat tableta şi invenţia. Mi-au spus că am încercat să construiesc o bombă. Le-am spus că nu, am încercat să fac un ceas", a povestit adolescentul. El a fost încătuşat şi dus la secţia de poliţie, unde interogatoriul a continuat, băiatul susţinând că poliţiştii i-au repetat insistent numele de familie - Mohamed şi că nu l-au lăsat să îşi sune tatăl.

Povestea lui Ahmed a devenit virală, iar mulţi americani şi-au exprimat susţinerea pentru adolescent. Printre ei s-au numărat fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg,  Hillary Clinton şi însuşi preşedintele Barack Obama. Preşedintele SUA chiar l-a invitat la Casa Albă şi s-au întâlnit în cadrul unui eveniment dedicat ştiinţei şi educaţiei.

Chiar şi aşa familia lui Ahmed s-a mutat înapoi în Qatar. Totuşi, povestea nu s-a terminat, şi luni tânărul a apărut într-o conferinţă de presă în care a spus că "Iubesc Statele Unite. Este casa mea. Dar nu am putut sta. Am primit ameninţări cu moartea. Asta este realitatea tristă"

"Mi-am pierdut casa, mi-am pierdut creativitatea, pentru că atunci îmi plăcea să construiesc lucruri, acum nu mai pot. Mi-am pierdut securitatea pentru că aici pot fi împuşcat pe stradă şi de asta trebuie să locuiesc în străinătate".

Înainte ca familia să părăsească ţara, avocatul lor de atunci a ameninţat autorităţile că le va da în judecată şi va cere despăgubiri de 15 milioane de dolari. Noul avocat nu a precizat cât cer despăgubiri, rezumându-se la a spune că "asta rămâne la decizia juriului".

Şcoala unde a studiat copilul susţine în continuare că "drepturile studentului nu au fost încălcate şi vom răspunde acuzaţiilor în curtea de judecată".

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.