Criza loveşte în finanţele statului: plus de 71 mld. lei la datoria publică de la începutul anului

Autor: Răzvan Botea Postat la 16 septembrie 2020 35 afişări

Datoria publică a României a ajuns la 444,4 mld. lei în iulie 2020, adică 42,2% din PIB. De la începtul anului, Finanţele au adăugat 71 mld. lei la datoria guvernamenta

Criza loveşte în finanţele statului: plus de 71 mld. lei la datoria publică de la începutul anului

Datoria publică a ajuns la 444,4 mld. lei, adică 42,2% din PIB în iulie 2020, faţă de 373,5 mld. lei (35,2% din PIB) la finalul lui 2019.

Datoria publică a României a ajuns la 444,4 mld. lei în iulie 2020, adică 42,2% din PIB. De la începtul anului, Finanţele au adăugat 71 mld. lei la datoria guvernamentală. Aurelian Dochia, analist economic, spune că nivelul datoriei este încă finanţabil, în condiţiile în care toate statele se confruntă cu creşterea datoriei publice, iar băncile centrale, inclusiv Banca Naţională a României, fac eforturi pentru a finanţa statele la costuri mai mici.

„Deocamdată nu cred că este vreun pericol să ajungem la un nivel al datoriei publice care să fie nefinanţabil. Nu datorită politicilor noastre economice, ci pentru că situaţia internaţională este de aşa natură - datoria publică a crescut peste tot în lume. Cele mai mari bănci centrale au luat măsuri ca această datorie să fie finanţabilă. Banca Naţională a României a sprijinit de asemenea capacitatea de împrumut“, a spus Aurelian Dochia.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.